Szemüveg 4 You

A 11 leggyakoribb szemprobléma és a kezelésük

A legtöbb embernek van valamilyen szembetegsége. Néhányan már egészen kiskoruktól kezdve küzdenek valamilyen szembetegséggel, másoknak felnőtt korukra alakul ki valamilyen probléma. Egyeseknek elég a szemüveg viselése, másoknak komolyabb beavatkozásokra is szükségük lehet.

 

Függetlenül attól, hogy a látásod sohasem volt tökéletes, vagy az idő múlásával romlik, van néhány megoldás, ami javíthatja a szem egészségét. Nézd meg, hogy az alábbi problémák valamelyike ismerős-e számodra, ha igen, fordulj mielőbb szakorvoshoz.

1# Szemfáradtság

Aki órákon át olvas, számítógépen dolgozik vagy nagy távolságokat vezet, tudja, milyen érzés, amikor a szemet megerőltetjük. Ha túl sokat használod a szemed, elfárad, és akárcsak a tested bármely más részét, a szemet is pihentetni kell. Adj egy-két nap szabadságot a szemednek, de ha nem múlik a szemfáradtság, fordulj orvoshoz.

 

2# Vörös szemek

A szemeid vérben forognak, és nem tudod miért?

A szem felületét olyan erek borítják, amelyek irritáció vagy fertőzés esetén kitágulnak. Ez a szemednek vörös hatást kölcsönöz. A szem vörösödését okozhatja az alváshiány, a túlzott megerőltetés vagy valamilyen allergia is. Ha valamilyen sérülés éri, nézesd meg az orvosoddal.

A véreres szem lehet a kötőhártya-gyulladás tünete is, de gyakran olyankor is kialakul, ha a szem tartósan ki van téve a nap káros sugarainak. Ha a pihenés, a vény nélkül kapható szemcseppek és az UV-400-as védelemmel ellátott napszemüveg viselése nem szünteti meg a tünetet, keresd fel az orvosod.

 

3# Éjszakai vakság, farkasvakság

Nehezebben látsz sötétben, főleg vezetés közben? Nehezen igazodsz el sötét helyeken, például a moziban? Ha igen, akkor nagy eséllyel farkasvakságod van. A farkasvakság mögött általában más szemprobléma is meghúzódik. Gyakori oka az A-vitamin hiánya, vagy a szaruhártya elvékonyodása és kúpszerű kiemelkedése (keratoconus). A vitaminhiány pótolható táplálékkiegészítővel, és sok-sok napfürdővel. A napon tartózkodva viszont ügyelj arra, hogy az érzékeny szemed UV-400-as és polarizált lencséjű napszemüveggel védd. A szaruhártya degeneratív elváltozása általában nem kezelhető, ezért legyél nagyon óvatos gyenge fényviszonyok mellett.

 

4# Tompalátás, vagy lusta szem

A tompalátás, vagy amblyopia akkor fordul elő, ha az egyik szem nem megfelelően fejlődik. A problémás szemben a látás gyengébb, és hajlamos „lustán” mozogni, miközben a másik szem megfelelően működik. Ez a szemprobléma csecsemőknél, gyermekeknél és felnőtteknél is előfordul, és ritkán érinti mindkét szemet.

Ez az akár egész életen át tartó látási probléma elkerülhető, ha kora csecsemő- vagy gyermekkorban diagnosztizálják és kezelik. A kezelése, ha időben nyakon csípitek, egyszerű. Kezdetben a jó szem leragasztásával arra ösztönzik a lusta szemet, hogy megerősödjön, majd korrekciós szemüveggel vagy kontaktlencsével javítják.

 

5# Kancsalság

Ha a szemeid koordinálatlanul állandóan mozog, akkor beszélünk kancsalságról vagy keresztezett szemről.

Sajnos ez a probléma nem múlik el magától. Néha segíthet a problémán, ha a gyenge szemizmokat akkurátusan erősíted és tornáztatod, de gyakoribb, hogy műtéti beavatkozást igényel a szem korrekciója.

 

6# Színvakság

Ha nem látsz bizonyos színeket, vagy nem tudsz különbséget tenni közöttük (általában a vörös és a zöld között), akkor színvakságod van. Ez a szemprobléma akkor alakul ki, amikor a szemben lévő színes sejtek (kúpsejteknek) hiányoznak vagy nem működnek megfelelően.

Legsúlyosabb formájában csak a szürke árnyalatait látja az érintett ember, de ez csak ritkán fordul elő. A legtöbb ember, akinek színvaksága van, ezzel együtt születik, de bizonyos gyógyszerek és betegségek miatt később is kialakulhat. Érdekes módon a férfiak sokkal nagyobb eséllyel születnek színvaksággal, mint a nők.

 

Szemorvosod egy egyszerű vizsgálattal diagnosztizálhatja a színvakságot. Sajnos erre a szemproblémára nincs végleges megoldást kínáló kezelés, de a speciális kontaktlencsék és szemüvegek segíthetnek abban, hogy különbséget tegyél bizonyos színek között.

 

7# Uveitis

A pupillát körülölelő írisz, más néven szivárványhártya, a sugártest és az érhártya gyulladásos megbetegedését nevezik uveitisnek. Ha homályosan látsz, állandó szemfájdalommal küzdesz, piros a szemed és érzékeny a fényre, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert ezek az uveitis gyakori tünetei.

Ez a szemprobléma bármelyik korosztályt érintheti, a tünetek gyorsan elmúlhatnak, de súlyos szemkárosodást is okozhatnak.

Az olyan immunrendszeri betegségekben, mint például AIDS-ben, reumás ízületi gyulladásban vagy fekélyes vastagbél-gyulladásban szenvedőknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki az uveitis.

Az uveitis kezelésének különféle fajtái vannak, attól függően, hogy milyen típusú.

 

8# Öregszeműség

Sajnos az idő múlásával szervezetünk egyre több ponton gyengül, és nem kivétel ez alól a látásunk sem. Körülbelül 40 éves kor után tapasztalható az öreglátás. Legegyszerűbben úgy veheted észre ezt a szemproblémát, hogy egyre távolabb kell tartanod egy könyvet vagy a monitort magadtól, hogy jól lásd az apró betűket. Ha távolra nézel, jól látsz, de a közeli dolgok elhomályosodnak. Ezt a szemproblémát korrigálhatod szemlencsével, olvasószemüveggel vagy lézeres szemműtéttel is.

 

9# Száraz szemek

Megdörzsölöd a szemed, és nyikorgó hangot ad ki? Úgy érzed, mintha valami belement volna a szemedbe, éget és szúr?  Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, nagy eséllyel nem termel elég könnyet a szemed, ami így extrém módon kiszárad. Szerencsére nem kell beletörődnöd ebbe a kellemetlen problémába, hiszen létezik rá számos megoldás. Használj az otthonodban párásítót. Csepegtess a szemedbe műkönnyet. Egyél magas omega-3 olaj tartalmú ételeket vagy táplálékkiegészítőt.

 

10#  Fáradt szem előtt elúszni látszó szösz

Ilyen esetben apró foltok vagy szöszök úsznak a látómezőben. A legtöbben egy világos vagy napon jól megvilágított helyiségeben, vagy a szabadban veszik észre ezeket.

A szöszök jelenléte általában normálisnak mondható, de előfordulhat, hogy egy komolyabb szemprobléma jelei is lehetnek, például a retina leválásának. Az utóbbi esetben a szemed hátsó részén található retina elválik az alatta lévő rétegtől. Amikor ez megtörténik, a szöszökkel együtt fényvillanásokat tapasztalhatsz, vagy sötét árnyék kerül a látótér szélére.

Ha hirtelen változást észlelsz a látott foltok vagy villanások típusában és mennyiségében, vagy hirtelen úgy érzed, mintha egy sötét függönnyel takarták volna el a szemed, a lehető leghamarabb keresd fel a szemorvosod.

 

11# Szürkehályog

Ha a szemlencsédben felhős, homályos területek alakulnak ki, érdemes szürkehályogra gyanakodni. Az egészséges szemlencse tiszta. A fény áthalad a retinán, a szem hátsó részén, ahol a képeket dolgozza fel. Ha szürkehályogban szenvedsz, a fény nem jut át könnyen a retinán. Emiatt romlik a látás, és gyakori tünete, hogy vakító fényt vagy glóriát látnak az érintettek az éjszakai fények körül.

A szürkehályog igen alattomos és gyakran lassan alakul ki. Nem okoz olyan tüneteket, mint a fájdalom, a bőrpír vagy a szem könnyezése, ezért sokszor nem mennek el az érintettek időben a szakorvoshoz.

Néhány szürkehályog kicsi marad, és hatással a látásra. Amennyiben a hályog negatívan befolyásolja a látást, műtéttel tökéletesen meggyógyítható ez a szemprobléma.

 

A szemünk, azaz a látásunk egészsége nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott, boldog és teljes élethez. Ha bármilyen apró rendellenességet is észlelsz, azonnal fordulj szakorvoshoz, és ne odázd el a vizsgálatokat.

 

Emellett ne feledkezz meg arról sem, hogy a mindennapos tevékenységeid során a legkülönfélébb idegen anyagok kerülhetnek a szemedbe. Akár sportolsz, vagy sétálsz egy békés erdőben, akár lehúzott ablak mellett vezetsz, a szemedbe mindenféle apró törmelék belekerülhet. Ezeket a baleseteket könnyedén megúszhatod, ha mindig viselsz napszemüveget.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Makula degeneráció: Milyen napszemüveg válassz a jobb látásért?

Talán azt gondolhatod, hogy a napszemüveg csak arra szolgál, hogy megvédje a szemet az ultraibolya vagy kék fény által okozott károktól, de valójában többféle célt szolgál. Többek között segítséget jelenthet a makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára is. Írásunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen napszemüveget válassz a jobb látásért, ha makula degeneráció szembetegséged van, illetve annak kialakulásának kockázatának csökkentése céljából.

TOP 10 étel a szem egészségéért

Az emberek gyakran úgy vélik, hogy a nem megfelelő látás az öregedés vagy a szem megerőltetésének elkerülhetetlen eredménye. Valójában az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szem egészségügyi problémáinak kockázatát.