Szemüveg 4 You

A fényérzékenység tünetei – a vörös szemtől a pánikrohamig

Szinte alig akad ember, aki ne tapasztalt volna már kellemetlen fényérzékenységet az életében. De óriási különbség van aközött, hogy az erős fény egy pillanatra elhomályosítja a látásunkat a lakásból az utcára lépve, vagy hogy mindennapos küzdelmet folytatunk a fényérzékenységgel.

 

Írásunkból most megtudhatod a fényérzékenység leggyakoribb fizikai és érzelmi tüneteit. Ha ezeket tapasztalod, fordulj szakorvoshoz, és szerezz be néhány napszemüveget a szemed védelmére.

A fényérzékenység fizikai tünetei

 

A hirtelen erős fény hatására mindenki hunyorogni kezd és ez teljesen ösztönös és automatikus reakciója a szemnek. Bár minden ember más és más tapasztalatokról számol be, a krónikus fényérzékenység leggyakoribb fizikai tünetei az alábbiak:

 

·       a szem megerőltetése

·       kancsalság

·       a szem teljes kinyitásának képtelensége, hunyorgás

·       szemfájdalom vagy kényelmetlenség

·       gyulladt, váladékozó szemek

·       a fluoreszkáló fényekkel szembeni érzékenység

·       a napfénnyel szembeni intolerancia

·       égő és vörös szemek

·       önkéntelen és/vagy túlzott pislogás

·       túlzott könnytermelés

 

A fényérzékenységet folyamatosan kutatják, és meglepő kapcsolatot találtak például a migrén és a fényérzékenység között is. Sőt mi több, akadtak olyan emberek, akik légzési nehézségről, émelygésről számoltak be vagy éppenséggel feledékenységről. És akár hiszed, akár nem, ezek a tünetek a fény hatására pár perc alatt érzékelhetők. Ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy a fény számos, a szemmel láthatóan nem összefüggő zavaró, vagy veszélyes állapotot is képes előidézni.

 

Így történhetnek meg olyan esetek, mint például hogy egy migrénes ember, vagy valaki, aki száraz szembetegségben szenved, esetleg napszemüveg nélkül járkál a szabadban, hirtelen dühkitörésben fakad ki.

 

A fényérzékenység kiegészítő fizikai tünetei:

 

·       fejfájás, migrén

·       vestibularis problémák, mint szédülés és hányinger

·       vizuális tünetek (homályos látás, szemfájdalom, aura stb.)

·       allodynia (érintésre való érzékenység)

·       dühkitörések

 

És ez csak egy rövid lista a fényérzékenység lehetséges szövődményeiről, amelyek természetesen a már meglévő állapot függvényében folyamatosan változnak.

 

A fényérzékenység érzelmi tünetei

 

Sajnos a fényérzékenység által okozott kényelmetlenségek sora még nem ért véget ezzel a listával. Mint ahogy már említettük, a fényre érzékeny emberek egy része érzelmi és pszichés tüneteket is tapasztal, amik közül a leggyakoribbak a:

 

·       harag

·       szomorúság

·       depresszió

·       félelem

·       szorongás

·       idegesség

·       pánikrohamok

·       ingerlékenység

·       agresszivitás

·       koncentrációs nehézség

·       hangulatingadozás

 

A fényérzékenység, a szorongás vagy akár a pánikrohamok közötti összefüggéseket hosszú évek óta kutatják. Nehéz azonban pontosan meghatározni ezeknek az érzelmi reakcióknak a pontos okát.

 

A kérdés tehát még mindig nyitott: a felsorolt érzelmi tünetek egy-egy mögöttes állapotnak köszönhetők, vagy valójában a fény is lehet a bűnös?!

 

A kutatók egyelőre bizonytalanok az összefüggések tekintetében, de az tisztán látszik, hogy a betegek számára a fényérzékenység más következményekkel is járhat.

Például egy fényérzékeny, migrénben szenvedő ember esetében általában nagyobb a kockázata a pszichés rendellenességek kialakulásának. Szoronghat vagy félhet is attól, ha a napot a szabadban tölti, vagy egy jól megvilágított helyen kell órákat töltenie.

 

És ami még ennél is rosszabb az az, hogy a fényérzékenységgel küzdők gyakran dönthetnek úgy, hogy ha lehet, ki sem mozdulnak a biztonságos otthonukból, vagy drámai módon lecsökkenthetik a fénynek való kitettséget.

 

Ennek nemcsak negatív fizikai következményei lehetnek (beleértve a fényérzékenység súlyosbodását is), hanem teljesen elvágják magukat a külvilágtól és elsüllyednek a társadalmi elszigetelődésben.

 

Amennyiben a fény hatására a fenti tünetek bármelyikét is tapasztalod, fordulj szakorvoshoz. Ha pedig napra mész, legyen nálad minden esetben UV-400-as és polarizált lencséjű napszemüveg, ami a fényvisszaverődésektől is megóvja a látásod.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Makula degeneráció: Milyen napszemüveg válassz a jobb látásért?

Talán azt gondolhatod, hogy a napszemüveg csak arra szolgál, hogy megvédje a szemet az ultraibolya vagy kék fény által okozott károktól, de valójában többféle célt szolgál. Többek között segítséget jelenthet a makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára is. Írásunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen napszemüveget válassz a jobb látásért, ha makula degeneráció szembetegséged van, illetve annak kialakulásának kockázatának csökkentése céljából.

TOP 10 étel a szem egészségéért

Az emberek gyakran úgy vélik, hogy a nem megfelelő látás az öregedés vagy a szem megerőltetésének elkerülhetetlen eredménye. Valójában az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szem egészségügyi problémáinak kockázatát.