uv
Szemüveg 4 You

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról. 

Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet.

Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg!

Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Gondoltad volna, hogy az UV védelemmel csak pár évtizede foglalkoznak?

A fényvisszaverődés csökkentésével már évezredek óta foglalkoztak az emberek, és az ezzel szembeni védelem folyamatosan fejlődött és alakult. A nap káros sugárzásának következményeivel viszont csak a múlt század vége felé kezdtek el komolyabban foglalkozni.

Az 1970-es években a világ legtöbb országában elfogadták az ultraibolya sugárzás elleni védelem fontosságát, mivel kiderült, hogy az UV fény szürke hályog kialakulásához, vagy a látás elvesztéséhez is vezethet.

UV-A vagy UV-B? Melyik sugárzás a veszélyesebb a szemre nézve?!

A kétféle sugárzás energiaszintjében különbözik, és azt gondolhatnád, hogy a kisebb kevesebb kárt okoz. A valóságban azonban az, hogy mindkettő alattomosan és szép lassan teszi tönkre a szemet, ha nem védekezel ellene tudatosan.

Az UV-B sugárzás nagyobb energiát hordoz, aminek jelentős részét a szaruhártya és a szemlencse nyelik el. Az UV-A kisebb energiájú, ám könnyen áthatol a szem külső felületén, ezért több kárt tud okozni a szem belsejében.

Mindkét sugárzás egyformán káros tehát a szem egészségére nézve, de egy megfelelő UV400-as napszemüveg mindkettőt képes blokkolni.

Vajon az UV-sugárzás a nyári napos hónapokban jelent csak veszélyt?

Az ultraibolya sugárzás egész évben hatással van ránk, és nem jó értelemben, ám a nyári hónapokban valóban jóval nagyobb az UV-sugárzás veszélye. Ha sok időt töltesz nyáron vízparton, különösen ügyelj a napszemüveg viseletére. Ilyenkor nemcsak az UV-sugárzás, de a fényvisszaverődés is komoly rizikófaktor, ami extrém esetben kúszóhályog kialakulásához is vezethet. Ez a szembetegség jelentős látásromlást okoz, és csak műtétileg távolítható el.

Tévhitek az UV sugárzásról

Fogadjunk, hogy többnyire azt hallod, hogy nyáron dél és három óra között ne menj a napra, mert akkor a legveszélyesebb az UV sugárzás?

Ez igaz, azonban a nap más szakaszaiban is érdemes óvatosnak lenni.

Íme pár tévhit, amiről jó, ha tudsz:

  1. Ha a legveszélyesebb napszakban árnyékba vonulsz és sapkát viselsz, kevésbé hat rád az UV sugárzás. Valójában ezek a káros sugarak a felhőkön és a fák levelein is átjutnak, ezért tudsz árnyékban is leégni.
  2. Délelőtt, délután és kora este biztonságos napszemüveg nélkül is a napon lenni. Egy kutatásban kimutatták, hogy az emberek közel 80%-a 18 éves koráig van a leginkább kitéve az UV sugárzásnak. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek kevésbé tartják kényelmesnek a napszemüveg viselését, ezért a szüleik akkor engedik ki őket játszani, amikor éppen nem tűz a nap. A szem nagyjából 12 éves korig fejlődik ki teljesen, így ők a nap bármely szakában ki vannak téve az UV sugárzásnak és annak következményeinek. A nap ereje vagy gyengesége ne tévesszen meg! Az UV sugárzás egész nap, felhős időben és árnyékban is veszélyes.

Honnan tudhatod, milyen az UV sugárzás erőssége ott, ahol éppen vagy?

Az Időkép oldalán nemcsak az aktuális időjárási viszonyokat tudod szemmel követni, de az UV sugárzás erősségét is. A térképen különféle színekkel jelölik a sugárzás mértékét, ráadásul javaslatot is tesznek arra, mennyi ideig érdemes az adott területen a szabad ég alatt tartózkodni.

Csekkold le az Időkép UV térképét, és ennek megfelelően vidd magaddal az UV400-as védelmű, lehetőleg polarizált napszemüveged, a naptejed vagy akár a szalmakalapod!

Milyen a jó napszemüveg?

Azon túl, hogy kényelmes és bombajól nézel ki benne, egy napszemüvegnek védenie is kell.

Vásárláskor mindig az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket keresd! Ez azt jelenti, hogy 400 nanométerig a napszemüveg a sugárzás 100%-át blokkolja. A lencse színe a sugárzás szempontjából nem lényeges, a mérete viszont annál inkább. Minél nagyobb és hajlított ívű a lencse, annál jobban véd.

Extra tippünk! A napba akkor se nézz bele, ha megfelelő UV védelmű a napszemüveged! Ilyenkor a direkt fény a retinának arra a pontjára fókuszál, ami az éleslátásért felelős. Az erős fény szó szerint megégetheti a retinát, és akár tartós károsodást is okozhat!

Neked ajánljuk

Ozzie polarizált napszemüveg OZ 07:52 P1
Ozzie polarizált napszemüveg OZ 07:52 P1
D'Angelo polarizált női napszemüveg A-Z2160B_P
D'Angelo polarizált női napszemüveg A-Z2160B_P
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.

A napszemüveg története – 7 + 1 érdekesség, amit tudnod kell

A napszemüveg viselése a kultúránk részévé vált. Ez a praktikus és divatos kiegészítő megvédi a szemet a környezet káros hatásaitól, ráadásul nagyon trendi megjelenést kölcsönöz a viselőjének.  De vajon gondolkodtál-e már azon, kik találták ki és milyen célból? Hogyan fejlődött és vált a divatos kiegészítők ikonikus darabjává? Íme 7+1 érdekesség a napszemüvegről, amire talán álmodban sem gondoltál.