tortenet
Szemüveg 4 You

A napszemüveg története – 7 + 1 érdekesség, amit tudnod kell

A napszemüveg viselése a kultúránk részévé vált. Ez a praktikus és divatos kiegészítő megvédi a szemet a környezet káros hatásaitól, ráadásul nagyon trendi megjelenést kölcsönöz a viselőjének. 

De vajon gondolkodtál-e már azon, kik találták ki és milyen célból? Hogyan fejlődött és vált a divatos kiegészítők ikonikus darabjává? Íme 7+1 érdekesség a napszemüvegről, amire talán álmodban sem gondoltál.

Tudtad, hogy az eszkimók találták fel a napszemüveg „ősét”?

Azt gondolhatnánk, hogy a napszemüveg egy viszonylag újkeletű találmány, holott a használata már több ezer évre nyúlik vissza. Külön érdekesség, hogy nem az egyenlítő környékén kezdték el használni, ahol a legmagasabb a napfényes órák száma, hanem a Föld legészakibb sarkán.

Az eszkimók egyszerűen gyakorlatias okokból alakították ki az első napszemüveg prototípusokat azért, hogy a hóról visszatükröződő fény ne vakítsa el a látásukat. Azokban az időkben keskeny réssel kialakított csontokat kötöztek a szemükre.

Nero császár lett volna az első trendteremtő?!

A történelmi feljegyzések szerint feltehetően Nero, római császár, a véreskezű költő volt az első trendteremtő a napszemüveg történelmében. Az ókori Rómában megrendezett gladiátor viadalok során órákon át kellett a tűző napfényben nézni a viadalokat. A fényvisszaverődés kortól függetlenül zavarta, zavarja az embereket, nem volt ezzel másképp Nero sem.

Plinius római történész szerint Nero az akkori smaragdus néven ismert, gyöngyszem smaragdból csiszolt lencsén keresztül nézte a viadalokat, hogy megvédje szemét a fényvisszaverődéstől.

A csiszolt smaragdokon keresztül Nero vélhetően nem sokat láthatott az eseményekből, az viszont feltételezhető, hogy olyan ember lehetett, aki kétségbeesetten kereste a feltűnést. Idővel az ókori nemesi osztályban is népszerű lett ez a viselet, de az igazi napszemüvegre még jó pár évszázadot kellett várni.

Láttál már napszemüveges bírákat?

A középkori Kínában ez nem ment ritkaság számba.

Az eszkimók és Nero után a mai napszemüvegekre már hasonlító darabokat állítólag a kínaiak használtak először, a 12. században, esetleg még ennél is korábban. Ezeknek a napszemüvegeknek már volt lencséjük, amiket füsttel színezett kvarcból csiszoltak.

A kezdeti napszemüvegeknek még nem volt UV védelmük, de némiképp megóvták a szemet a fényvisszaverődéstől. Egyes feljegyzések szerint a kínai bírák azért is használták ezeket a napszemüvegeket, hogy elrejtsék az arckifejezésüket, amikor tanúkat hallgattak ki.

Gondoltad volna, hogy a 19. században a szifilisz gyógyítására használták a napszemüveget?!

A színezett lencsékkel James Ayscough 1752 körül kezdett el kísérletezni. Ayscough egyáltalán nem aggódott a nap káros hatásai miatt. Meg volt győződve arról, hogy a kék és a zöld lencsék javíthatják a látáskárosulásokat.

Később a sárgásbarna és a barna lencséket a 19. és a 20. század elején a szifiliszes betegeknek „írták fel”, mivel a betegség egyik tünete a fényérzékenység volt.

Az amerikai hadi tengerészek vagy a hollywoodi sztárok hordták az első fröccsöntött napszemüvegeket?

Az első tömeggyártású napszemüvegeket Foster Grant készítette az USA-ban.

A fröccsöntési technikának köszönhetően már tudtak nagy mennyiségben napszemüvegeket előállítani cellulózból. A cég az így készült modelleket 1929-ben eladta az Atlantic Cityben lévő tengerjáróknak, így az első műanyag napszemüvegeket a haditengerészek viselték.

Időközben rájöttek, hogy a napszemüveg nemcsak véd a napsugárzással szemben, hanem jól is mutat az embereken, így lassan megkezdték a lakosság körében is terjeszteni. A népszerűsítést a hollywoodi sztárokra bízták, akik akkoriban is a legnagyobb trendteremtőknek számítottak.

Tudtad, hogy a Polaroid lencsék lassan 90 éve védik a szemeinket?

A Polaroid lencséket az 1930-as években fejlesztették ki az amerikai Massachusetts-ben. A Polaroid olyan szűrőket helyezett a lencsékre, amelyek megakadályozták a fény tükröződését, ezáltal jelentősen javítani lehetett az éleslátást vakító fényben is.

A polarizált lencséknek köszönhetően sokkal biztonságosabbá váltak olyan hétköznapi tevékenységek is, mint az autóvezetés vagy a sportolás. A polarizált napszemüvegek azonban még nem védtek önmagukban a nap minden káros hatásától.

Gondoltad volna, hogy az UV védelemmel csak pár évtizede foglalkoznak?

Az 1970-es években a világ legtöbb országában elfogadták az ultraibolya sugárzás elleni védelem fontosságát, mivel kiderült, hogy az UV fény szürkehályog kialakulásához, vagy a látás elvesztéséhez is vezethet.

Ha napszemüveget keresel, mindig győződj meg arról, hogy a kiválasztott modell rendelkezik-e megfelelő UV tanúsítvánnyal!

+1

Ennyi érdekesség után talán már meg sem lepődsz, hogy pilótáknak tervezték a máig divatos Aviator napszemüveget.

A II. világháború alatt készült el az egyik máig legnépszerűbb napszemüveg modell, az Aviator, azaz a pilóta napszemüveg.

Az amerikai légierő kérte fel a Bausch Lomb szemüveggyártó céget, hogy fejlesszenek ki egy olyan szemüveget, ami javítja a pilóták látását és csökkenti a fény tükröződését nagy magasságban is. 1939-ben így készült el az ikonikus Ray Ben Aviator modell. A pilótaforma napjainkban is hódít, és a legtöbb gyártó rendelkezik ilyen formatervezésű napszemüvegekkel.

Napjainkban a bébiktől az idősekig mindenki visel napszemüveget. Ez a divatos kiegészítő olyan nélkülözhetetlenné vált, hogy június 27-én egy egész napot szentelünk rá világszerte a Nemzetközi Napszemüveg Napon.

Neked ajánljuk

Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA
Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA
D'Angelo napszemüveg A-Z6120A_P
D'Angelo napszemüveg A-Z6120A_P

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.