polarizalt
Szemüveg 4 You

A polarizált napszemüvegeknél semmi sem csökkenti jobban a fényvisszaverődést

A mindennapi tevékenységeink során a vakító fény egy potenciális rizikóforrás. Nemcsak a jó látásban akadályoz, de hosszútávon károsítja a szemet is. Bár a visszaverődő fény nem olyan ártalmas, mintha egyenesen a napba bámulnánk, nem mehetünk el a hátrányai mellett.

A fény visszatükröződés veszélyeinek kivédésére megoldást kínálnak az úgynevezett polarizált szemüvegek. 

Így működik a polarizált napszemüveg

A napfény minden irányban szóródik, de amikor sík felülettel találkozik, a visszatükrözött fény polarizálódik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy többnyire vízszintes irányban halad tovább. Az így keletkező vakító fény roppant bosszantó, ráadásul életveszélyes is lehet, főleg, ha autóban ülünk, és vezetünk.

A polarizált lencséket speciális szűrővel készítik, ami csökkenti a tükröződést, és fényévekkel jobb láthatóságot biztosít, mint a nem polarizált napszemüvegek.

A polarizált lencsék előnyei

Csökkenti a fényvisszaverődést, biztonságos

A polarizált napszemüvegek régóta népszerűek azok körében, akik a víz mellett szeretik tölteni a szabadidejüket. Nem véletlenül, hiszen a polarizált lencséjű napszemüvegeknél jobban semmi sem akadályozza meg a fény tükröződését a víz felszínéről.

A polarizált lencsék előnyeit azonban nem csak a vizek szerelmesei élvezhetik. Autóvezetés közben is csökkentik a sík felületek tükröződéseit, így lehetővé teszik a biztonságos vezetést és a jó láthatóságot.

Csökkenti a szem feszültségét

A vakító fény okozta folytonos hunyorgás a szemben feszültséget okoz. Ez többek között fejfájáshoz, fáradtsághoz s a koncentráció csökkenéséhez vezet. A polarizált lencsék viselésével ezek a problémák megszűnnek.

Viselete kifejezetten ajánlott például fényérzékenység esetén, illetve szürke hályog műtét után.

Élesebb látás

A polarizált lencsékkel döbbenetesen jó részletességgel és tisztán lehet látni. Olyan színeket fedezhetünk fel, amikre álmunkban sem gondolnánk.

Mikor nem javasolt a polarizált lencsék használata

Noha a legtöbb esetben a polarizált lencsék biztonságosabbak, síeléshez nem javasoljuk, hiszen ott fontos, hogy észrevegyük a jeges felületekről visszaverődő fényt.

A polarizált lencsék továbbá csökkentik az LCD kijelzők láthatóságát, ezért hajósoknak vagy pilótáknak problémát okozhatnak a műszerfalak leolvasásában.

Leszámítva ezt a pár kivételt, a polarizált lencsék előnyeit szinte mindenki élvezheti.

Neked ajánljuk

Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5540D
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5540D
Polaroid női polarizált napszemüveg P8339-C6T-JR
Polaroid női polarizált napszemüveg P8339-C6T-JR
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.