aviator
Szemüveg 4 You

Az Aviator napszemüveg története

A II. világháború alatt készült el az egyik máig legnépszerűbb napszemüveg modell, az Aviator, azaz a pilóta napszemüveg. Az amerikai légierő kérte fel a Bausch Lomb szemüveggyártó céget arra, hogy fejlesszenek ki egy olyan szemüveget, ami javítja a pilóták látását és csökkenti a fény tükröződését nagy magasságban is. 1939-ben így készült el az első ikonikus Ray Ben Aviator modell.

aviator

A II. világháború alatt hatalmas mennyiségű napszemüveget készítettek a gyártók a pilótáknak, a navigátoroknak, a bombázóknak és a lövészeknek.

Ezek a napszemüvegek gyakran megsérültek a bevetések során, de a cserére nem volt lehetőség. Ilyenkor olyan anyagokkal igyekeztek a katonák megjavítani őket, ami éppen kéznél volt. Ha például megsérült a lencse körüli keret, azt valamilyen lemezzel hegesztették vissza a hídhoz vagy a szárrészhez.

Ki tudja, mennyi szörnyűséget láttak az amerikai légierő katonái ezeken a szemüvegeken keresztül, hiszen a háború során az USA légiereje szenvedte a legnagyobb veszteségeket. Csak a Németország feletti bombázások alkalmával 26 000 amerikai repülőgépet likvidáltak. Az eredeti WWII AN6531 modellek nagy valószínűséggel rengetek várost láttak a lángok martalékában égni.

Az eredeti AN6531 Comfort Cabel Aviator modelleket viszonylag változatlan formatervezéssel gyártották még Japán kapitulálása után is. Jelentősebb tervezési módosítások 1947-től jelentek meg a szemüvegen, amikor a légierő a hadsereg önálló ágává vált, de ennek ellenére az eredeti formát megtartották az 50-es évek végéig.

Aviator HGU-4 / P

Az 50-es évek végén jelentősem megváltozott a légierő sisakjainak a kialakítása. Az eredeti Aviator kialakítás nem fért bele az új sisakokba, ezért kidolgoztak egy új kialakítást. Ez lett az Aviator HGU-4 / P. Ez a modell egy kényelmesebb hidat kapott, könnyebb volt a sisakokkal és a fejhallgatókkal együtt le-, és felvenni.

Astronauts

A 60-as években a NASA is elkezdte használni ezeket a modelleket. Az Apolló 11 misszió során ebben a szemüvegben jutott először ember a Holdra.

Az első Aviator napszemüveget az Optical gyártotta az amerikai hadseregnek, amihez a 80-as években a Randolph Engineering is csatlakozott.

Az azóta eltelt időben számos gyártó átvette a pilóta fazont, és a hétköznapok legdivatosabb, örökzöld darabjává vált az ikonikus Aviator formatervezés.

Neked ajánljuk

Polaroid férfi polarizált napszemüveg 2089/S/X-O1Q-LA
Polaroid férfi polarizált napszemüveg 2089/S/X-O1Q-LA
INVU polarizált napszemüveg T1909 A
INVU polarizált napszemüveg T1909 A
Polaroid férfi polarizált napszemüveg PLD101-2S-PR6-H8
Polaroid férfi polarizált napszemüveg PLD101-2S-PR6-H8

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.