
Bőrünk, a napkollektor
Egyre többször találkozom háztetőkre szerelt napkollektorokkal, aminek mindig nagyon megörülök. Jó, hogy az emberek kezdik felfedezni ezeket a megújuló energiaforrásokat, de vajon abba mennyien gondolnak bele, hogy bőrünk is egy igazi napkollektor szervezetünk számára, amelynek segítségével az oly’ fontos D-vitamint állítjuk elő.
Manapság már nem ritka, hogy a rengeteg riogató újságcikk és reklám következtében úgy félünk a napfénytől, mintha az a legősibb ellenségünk lenne.
Tetőtől talpig bekenjük magunkat a legmagasabb faktorszámú naptejjel, ha lehet, inkább árnyékba húzódunk és próbálunk minél kevesebbet a napon tartózkodni.
Valamilyen szintig ez egy teljesen normális reakció, hiszen senki sem szeretne leégni, vagy esetleg súlyosabb bőrbetegségekkel megküzdeni az ártalmas UV sugárzás következtében, azonban érdemes megnéznünk az érem másik oldalát is.
Napi 30 napfényben eltöltött percre lenne szükségünk ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű D-vitamint állíthasson elő.
A környezetet érő károsító hatások következtében a Föld ózonrétege egyre vékonyodik, amelynek következtében a rövidhullámú UV-sugarak szinte zavartalanul juthatnak el hozzánk.
Káros hatása mellett azonban gyakran merül feledésbe annak hangoztatása, hogy az UV sugárzás fokozza a D-vitamin képződését.
A D-vitamin, vagy más néven kalciferol, ultraibolya sugárzás (UV-B) hatására a bőr alatt elraktározott elővitaminokból keletkezik. (Érdekesség, hogy egy másik nagy mumus – a koleszterin – fontos funkciót tölt be az előanyag képzésében.)
D-vitamin a betegségek megelőzésére
A napfény hatására képződő D-vitaminnak szerepe van az immunrendszer fejlődésében, a fertőző betegségek elleni küzdelemben és számtalan betegség megelőzésében is, mint amilyen például a csontritkulás, a magas vérnyomás, a gyermekkorban kialakuló cukorbetegség és a rák.
Befolyásolja továbbá a vér kalciumszintjét, valamint közvetlenül segíti a kalcium lerakódását a csontszövetekben. Nem meglepő tehát, hogy segíti a csontok gyógyulását is egy esetleges törés után.
Kétféle D-vitamint különböztethetünk meg. Az egyik a D3 vitamin, amely a fent leírt módon a napfény hatására keletkezik a bőrben. Ez sokkal aktívabb, mint párja, a D2 vitamin, amelyet táplálékunkkal juttathatunk be a szervezetünkbe, ahol később D3 vitaminná alakul.
Kisbabát vársz? Ez érdekelni fog!
A várandós nők és a kismamák is egyre többször találkozhatnak olyan irományokkal, amelyek a D-vitamin fontosságára hívják fel a figyelmet, hiszen ez a csecsemő egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen.
A kisbabák egészséges csontozatát már a születésük előtt meg kell alapoznunk. Ezért is van az, hogy a várandósság alatt a kismamáknak szükséges nagy mennyiségben fogyasztania olyan ételeket, amelyeknek magas a D-vitamin- és kalciumtartalma.
Idős korban kiemelten fontos a D-vitamin pótlása
Időskorra a D-vitamin bevitele szintén egy fajsúlyos kérdéskörré válik, mivel ilyenkor szervezetünk már kevesebb D3 vitamint termel a napfény hatására.
Az idő előrehaladtával tehát érdemes ennek pótlására is figyelmet fordítanunk. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetővé válhatna a csontritkulás vagy az ízületi betegségek.
Jó hír azoknak, akik pikkelysömörtől szenvednek, hogy a tünetek a napi D-vitamin adag növelésével csökkenthetőek.
Mennyi az annyi?
Az Országos Élelmezési- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) legutóbbi vizsgálatai szerint a táplálékunkkal bevitt átlagos D-vitamin szint Magyarországon 88 NE (Nemzetközi Egység), miközben a felnőtteknek javasolt napi érték 1500-2000 NE lenne.
A kalcium és foszfor beépülését, valamint felszívódását segítő D-vitamin hiánya az egészséges fejlődés és az egészség alapvető feltétele. Érdemes odafigyelni rá, hogy megfelelő mennyiségben legyen jelen a szervezetünkben.
Táplálkozásunkkal is segíthetünk szinten tartani szervezetünkben, éppen ezért fontos megemlíteni, hogy az egyoldalú táplálkozás és a rosszul megválasztott diéta miatt is felléphet szervezetünkben a D-vitamin hiány.
Milyen ételekben található meg?
D-vitaminban gazdag ételek: gomba, kakaóbab, tojássárgája, tej, vaj, belsőségek (mint például a csirkemáj), halak (például: csuka, harcsa, hering, tonhal, sügér, ponty és pisztráng), kaviár, méz, élesztő.
Ma már rengeteg táplálékkiegészítő közül is választhatunk, amelyeket önmagában is szedhetünk, vagy akár kalciummal is párosíthatjuk őket.
Mivel ezerrel tombol odakint a nyár, így inkább válasszuk a legegyszerűbb megoldást: amikor tehetjük, menjünk gyalog vásárolni és engedjük, hogy a napfény hatására szervezetünk előállítsa a megfelelő működéséhez szükséges D-vitamint.
Csak az a lényeg, hogy ilyenkor se felejtsük otthon a napszemüveget!
Neked ajánljuk

