Egyéb kategória

Domináns szem – melyik a domináns szemed, és mi ennek az előnye?

Hallottad már a domináns szem vagy a szemdominancia kifejezéseket, de nem tudod, mit jelentenek, vagy hogyan lehet kideríteni, melyik szemed az erősebb? Olvass tovább, és derítsd ki, melyik a domináns szemed!

Mit jelent a domináns szem?

 

A domináns szem az a szem, amelyik valamivel nagyobb mértékben járul hozzá az agy vizuális észleléséhez, és pontosabban közvetíti az objektumok elhelyezkedésével kapcsolatos információkat.

 

Egy jól látó, egészsége szemű embernél akkor használják a domináns szem kifejezést, amikor a két szem koordinációja jó és csapatként működik, de az egyik a ’vezető’ vagy más néven a domináns. A domináns szem kifejezést a szem bizonyos diszfunkcionális eseteiben (amblyopia és a strabismus) a jól működő szemre is értelmezik.

 

Melyik a domináns szemed? Így állapítsd meg!

 

A domináns szem megállapításához – normál esetben – nincs szükség speciális vizsgálatra. te magad is elvégezheted a kezed és a szemed használatával. Most mutatunk két tesztet is, amivel pillanatok alatt megtudhatod, a jobb vagy a bal szemed a vezér.

 

Domináns szemteszt 1

 

·       Nyújtsd ki a karod magad előtt, és hozz létre egy háromszög alakú nyílást a hüvelykujjad és a mutatóujjad között úgy, hogy az ujjaid 45 fokos szögben álljanak.

·       Tartsd nyitva mindkét szemed, és a háromszög alakú nyílást irányítsd egy távolabbi tárgyra.

·       Csukd be a bal szemed.

·       Ha a tárgy középen marad, akkor a jobb szemed (a nyitott) a domináns.

 

Domináns szemteszt 2

 

·       Nyújtsd ki az egyik karod, tartsd a hüvelykujjad (vagy a hüvelyujjad) függőleges helyzetben.

·       Mindkét szemed nyitva tartva mutass az ujjaddal egy távolabbi tárgyra.

·       Csukd be felváltva a jobb és a bal szemed.

·       Az a szem, ami előtt ott marad az ujjad, miközben a másikat becsukod, az a domináns szemed.

 

A nem domináns szem lehunyásakor olyan, mintha az ujjad elugrana a tárgytól. Ne ijedj meg, ez normális.

 

Mindkét domináns szemteszt látásvizsgálatnak minősül, mivel a vizuális célpont összehangolását egy rögtönzött észlelő eszközzel (a puskacsövön lévő látvány utánzásával) kell elvégezni.

 

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a domináns szemtesztek könnyen elvégezhetők és általában pontosak, de befolyásolhatja a kézhasználat (jobb kezes, bal kezes) és más nem vizuális tényezők is.

 

Így, ha nem hiszel a saját szemednek, érdemes ellátogatnod egy szemészetre, ahol hasonlóan egyszerű eszközökkel megállapítják a szemdominanciádat. A különbség többnyire annyi, hogy mindkét szem nyitvatartása mellett speciális optikai eszközökkel ingerlik a két szemet.

 

Domináns szem és domináns kéz kapcsolata

 

Bár a szem és a kéz nincsenek közvetlen kapcsolatban, ezek a tulajdonságok jelentősen összefüggenek. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberek körülbelül 90%-a jobbkezes, és körülbelül 67%-nak a jobb szeme a domináns. Azt is kimutatták, hogy annak az esélye, hogy egy jobbkezes személynek a jobb szeme a domináns, nagyjából 2,5-szer nagyobb, mint annak, hogy a bal. Mindezek ellenére csak a kézhasználat alapján nem lehet megjósolni, melyik szem a domináns.

 

Lehetséges, hogy valakinek nincs domináns szeme?

 

Ha teszt során nem tapasztalható a fent leírt jelenség, akkor beszélnek vegyes szemdominanciáról. Ilyenkor az egyik szem bizonyos feladatok és funkciók ellátásakor dominánsabb, a másik pedig különböző időpontokban.

 

A szemek dominanciája különbözik az egyének között (ugyanez igaz a kézhasználatra is). Más szavakkal, egyes emberek egyik szeme dominánsabb lehet a másiknál, míg másoknak kevésbé van különbség a két szem dominanciájában.

 

Bizonyos fokig azonban a szem dominanciája az agyban van.

 

A látókéregben – az agy azon része, amely vizuális információkat dolgoz fel -, vannak az idegsejtek (neuronok) csíkjai, amiket domináns szemoszlopoknak neveznek. Úgy tűnik, hogy ezek az idegsejtek felelősek azért, hogy melyik szem bemenetére reagálnak jobban. A kutatók azonban úgy vélik, hogy ezekben a szemoszlopokban van némi átfedés és rugalmasság, ami arra utal, hogy a szemek dominanciája lehet változó, sőt hiányos is egyes személyek esetében.

 

A domináns szem szerepe a mindennapokban

 

Joggal kérdezheted, hogy mi a gyakorlati jelentősége a domináns szemteszt elvégzésének?

 

Ha tudod, hogy melyik a domináns szemed, az segíthet abban, hogy jobb legyen a teljesítményed bizonyos tevékenységekben.

 

Íme néhány gyakori példa:

 

Lövészet

Ha jobbkezes vagy, de a domináns szemed a bal, akkor ez kihívásokat jelenthet a lövési pontosság szempontjából. Ha sehogy sem sikerül eltalálnod a célpontot, akkor lehetséges, hogy a domináns szemed és a domináns kezed a tested ellentétes oldalán vannak.

 

Például, ha te jobb kézzel (és ezért jobb vállú) lősz, de domináns szemed a bal, előfordulhat, hogy a balról jobbra mozgó célpont mögé és a jobbról balra mozgó elé lősz. Ha tudod, melyik a domináns szemed, könnyebben be tudod állítani a lövés pontosságát.

 

Egy lehetőség a kereszt-dominancia ellensúlyozására, ha mindkét szemed nyitva tartod, egészen a lövés előtti pillanatig. Ilyenkor a perifériás látás és a mélységérzékelés 100% -át használhatja fel a szemed a felvételkészítésre. Ha közvetlenül a lövés előtt csukod be a keresztirányú domináns bal szemed, akkor az utolsó másodpercben még igazítani tudod a puska csövét a mozgó célponthoz.

 

Fotózás

Képzelj el egy családi portréképet, aminek az egyik oldaláról hiányzik egy személy! A fotózás egy tipikusan olyan tevékenység – sokaknak munka -, amihez nélkülözhetetlen a domináns szem ismerete.

 

Ha a fókuszáláshoz az uralkodó szemed használod, pontos képet kaphatsz a tényleges felvételről. Ha a nem domináns szemed használod, bizonyos részletek kissé eltolódhatnak oldalirányba vagy a kereten kívülre.

 

Sport

Ha (mint a legtöbb ember) jobbkezes vagy és a domináns szemed a jobb, bizonyos sportágak megkövetelik, hogy megfelelően pozicionáld a fejed, hogy teljes mértékben ki tudd használni a domináns szemed.

 

Például kézilabdában dobás közben eléggé el kell fordítani a fejet, hogy a domináns jobb szem jól lássa a labda forgását, sebességét és helyzetét. Ugyanez igaz a focira is.

 

Egy másik példa a golf. Az ütések és a gurítások eredményes beállításához megfelelő fejfordulatokra van szükség ahhoz, hogy teljes mértékben kihasználhassuk a domináns jobb szemet. Így lehet vizualizálni a készülő ütést, és pontosan pozícionálni a testet és az ütőfejet.

 

Ha versenyszerűen sportolsz, és jobban szeretnéd használni a szemed a legjobban a sportteljesítmény eléréséhez, akkor érdemes felkeresned egy sportlátásra szakosodott szemorvost, hogy a lehető legpontosabban meg tudd határozni, melyik a domináns szemed.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

Homályos látás: így derítsd ki az okát!

A tiszta és éles látás segít eligazodni a világban a közlekedési táblák észlelésétől kezdve egészen addig, hogy ne menj neki mindennek a lakásban, vagy hogy jól lásd a monitoron a betűket és nyugalomban végezhesd a munkádat. A homályos látás olyan, mintha egy szűrőt tennének a szemünk elé és emiatt nem vagyunk képesek a saját életünket irányítani. Írásunkban körbejártuk a homályos látás lehetséges okait, a kezeléseit és a megelőzési lehetőségeit.

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Makula degeneráció: Milyen napszemüveg válassz a jobb látásért?

Talán azt gondolhatod, hogy a napszemüveg csak arra szolgál, hogy megvédje a szemet az ultraibolya vagy kék fény által okozott károktól, de valójában többféle célt szolgál. Többek között segítséget jelenthet a makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára is. Írásunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen napszemüveget válassz a jobb látásért, ha makula degeneráció szembetegséged van, illetve annak kialakulásának kockázatának csökkentése céljából.