napszemuveg-vasarlas
Szemüveg 4 You

Erre figyelj napszemüveg vásárláskor!

Mit jelent a „CE” jelzés? Mindenképpen szükséges, hogy polarizált legyen a lencse? Miért fontos az UV-szűrés? Következzenek a napszemüveg választás alapjai.

Tegyük a szívünkre a kezünket és mondjuk meg őszintén, hogy tudjuk-e a fenti kérdésekre a választ.

Biztos vagyok benne, hogy az emberek nagy része erre a kérdésre nemmel válaszol, de kívánom, hogy ne legyen igazam!

Mindenesetre az már megint egy másik téma, hogy ha tudjuk is a választ, mennyire vesszük ezeket a dolgokat figyelembe, amikor szemüveget választunk.

Korábbi cikkeinkben taglaltuk már, hogy stílusunknak és kinézetünknek megfelelően mi lehet a számunkra legideálisabb választás. Azonban most egy ennél fontosabb kritériumra is ki kell, hogy térjünk:

Melyek lehetnek egészséges látásunk szempontjából a legfontosabb kitételek?

UV-Sugarak

Az ultraibolya (UV) olyan elektromágneses sugárzás, amelynek fénytartománya 190-400 nanométer közötti.

Köztudott tény, hogy a környezetet érő károsító hatások következtében a Föld ózonrétege egyre vékonyodik, amelynek következtében a rövidhullámú UV-sugarak szinte zavartalanul juthatnak el a szemünkig.

Az UV sugárzás nem csak bőrünkre nézve veszélyes, hanem károsíthatja a szemlencsét, a szemhéj bőrét, a kötőhártyát, a szaruhártyát és akár a látóhártyát is, sőt az orvosok már a szürkehályog kialakulását is összefüggésbe hozzák az UV-sugárzással.

A napszemüveg viselése felhős égbolt mellett is ajánlott, hiszen hiába takarja el a felhő a napot, az UV sugarak a felhőkön átszűrődve is kifejtik káros hatásukat.

Fontos odafigyelni a megfelelő védekezésre, hiszen a minket ért káros sugárzás életünk során összeadódik. A gyártók az UV400 felirattal jelzik, hogy a napszemüvegük lencséje 100%-os védelmet nyújt az UV sugárzás ellen.

Káros hatása mellett azonban fontos megemlíteni, hogy az UV sugárzás fokozza a D-vitamin képződését és segít a csontozatunk számára nélkülözhetetlen kalciumot is kivonni a táplálékból.

Polarizált lencsék

Gyakori tévhit, hogy a polarizált lencse véd az UV sugárzás ellen is, azonban ezt el kell, hogy oszlassuk.

A polarizált lencsét olyan esetekben érdemes választani, amikor tudjuk, hogy használata során szükségünk van a fényes felületről visszaverődő sugarak, zavaró csillogás és vakító fény kivédésére, így tehát tökéletes választás lehet vízparton és havas környezetben egyaránt.

„CE” jelölés

Ezt a két betűt tartalmazó logót nemcsak a napszemüvegeken látni, hanem más termékeken is. Jelentésük mindösszesen annyi, hogy az adott termék megfelel a rá vonatkozó európai előírásoknak és átesett a megfelelő vizsgálatokon.

A napszemüveg formája

Amikor kiderítettük, hogy arcformánkhoz melyik típus illik a leginkább, érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy szemünk védelmének érdekében mi a legoptimálisabb választás.

A hangsúlyt ebben az esetben arra kell helyeznünk, hogy minél nagyobb felületen óvjuk látószervünket. Ügyeljünk tehát arra, hogy a szemüveg elég nagy legyen ahhoz, hogy minden irányból fedje a szemünket és annak környékét.

Fontos, hogy minél inkább meggátoljuk, hogy a sugarak oldalról, alulról és fentről érkezve se jussanak a szemünkhöz.

Sötétség és felhasználhatóság

1995-től az NF EN 1836:1997-es európai szabvány a napszemüveg lencséket 5 csoportba sorolja a színezettségüknek erőssége és a fény elleni védelmük tekintetében. A beosztás szerint minél magasabb a kategória száma, annál kevesebb fény jut át a lencsén (100%-os UV szűrés mellett):

  • 0-ás kategória: tiszta vagy enyhén színezett lencse, célja az esztétikum és a kényelem;
  • 1-es kategória: enyhén színezett lencse, részben felhős időben ajánlott;
  • 2-es kategória: közepesen színezett lencse, átlagos napsütésben ajánlott;
  • 3-as kategória: sötét lencse, erős napfényben ajánlott;
  • 4-es kategória: nagyon sötét lencse, kivételesen erős napfénynél ajánlott

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy szemüvegvásárlásnál az egyik legfontosabb tényező az, hogy mérlegeljük, milyen környezetben fogjuk használni.

Ennek megfelelően válasszuk ki a szemüveg lencséjét, annak sötétségét. Mérlegeljük, hogy szükségünk van-e arra, hogy napszemüvegünk polarizált lencsékkel rendelkezzen.

A megvásárolni kívánt szemüvegen, vagy annak dobozán keressük az UV 400 és a CE jelzéseket.

Próbáljunk akkora szemüveget választani, amely minden szögből gátolja a káros sugárzás bejutását a szemhez, és mindig megbízható helyen vásároljuk meg napszemüvegünket!

Neked ajánljuk

D'Angelo polarizált napszemüveg A-Z6245A_P
D'Angelo polarizált napszemüveg A-Z6245A_P
Polaroid női polarizált napszemüveg A-Z6245A_P
Polaroid női polarizált napszemüveg A-Z6245A_P
Hugo Boss napszemüveg HG 1081
Hugo Boss napszemüveg HG 1081

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.