tisztitas
Szemüveg 4 You

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget!

Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.

Megfelelő viselés és tárolás

A napszemüveged ápolása abban a pillanatban megkezdődik, ahogy először a kezedbe veszed. Bár egy új és divatos napszemüveg arra csábíthat, hogy laza, extra-vagánysággal viseld, légy óvatos, és kerüld a sérülések lehetőségét.

Nagyon menőnek tűnik, de annál kevésbé biztonságos, ha egy kézzel veszed fel a napszemüveget. Az első jó tanácsunk, hogy mindig két kézzel vedd fel úgy, hogy mindkét szárát fogod.

Ha nem viseled a napszemüveget, hajtsd össze a szárait, és tedd egy biztonságos tokba. Soha ne süllyeszd el a táskádba vagy a zsebedbe tok nélkül.

A napszemüveged ne tedd asztalra a lencsékkel lefelé nézve, mert könnyen megkarcolódhatnak. A polarizált lencsék különösen érzékenyek erre, hiszen védőfelületük könnyen lepattanhat, ha nem figyelsz kellőképpen oda.

Nem tesz jót a lencséknek a szélsőségesen magas vagy hideg hőmérséklet sem. Ha nem viseled a napszemüveged, soha ne tedd közvetlenül hőforrás közelébe (pl. autó műszerfala, számítógép, radiátor, sütő, hűtő, stb.). Ha napozás közben leveszed, ne hagyd a tűző napon, tedd inkább a tokjába, és helyezd árnyékos, hűvös helyre.

A lencsék tisztítása

A napszemüvegek nem rajonganak a pólókért és az egyéb hétköznapi textilekért. Bár praktikus és gyors megoldásnak tűnhet valamilyen ruhadarabunkkal letörölgetni a lencséket, nem jó ötlet. Könnyen fennáll a karcolódás esélye, és a sérülés visszafordíthatatlan.

A napszemüveg lencséit többféle módon is tisztán tarthatod. A mindennapos ápolására használj mikroszálas tisztítókendőt, amit minden optikai üzletben be tudsz szerezni. Ezzel a száraz tisztításnak nevezett módszerrel könnyen eltávolíthatod a porszemcséket a lencsékről. Külön előnye, hogy a nap bármelyik szakában megismételheted a műveletet, bárhol is legyél, hiszen a kendő elfér a szemüvegtokban.

Ha már láthatóan maszatos vagy kéznyomos a lencse, óvatosan mosd át langyos mosogatószeres vízzel. Az olajos szappanokkal ne kísérletezz, mert zsíros lerakódásokat okoznak. Az optikákban kaphatók kifejezetten szemüvegek tisztítására alkalmas sprék is, amik szintén nagyon hatékonyan oldják a szennyeződéseket.

A polarizált lencsékre még nagyobb odafigyeléssel vigyázz! Ne használj üvegtisztítót vagy szappant az ápolásukra. Mosd át őket langyos vízzel, végül fejezd be a tisztítást a mikroszálas kendővel.

Találd meg álmaid napszemüvegét webáruházunkban, mi pedig biztonságos tokban akár egy napon belül kiszállítjuk számodra.

Neked ajánljuk

Carrera napszemüveg GLORY-2M2-86
Carrera napszemüveg GLORY-2M2-86
Polar Glare polarizált férfi napszemüveg PG6100C
Polar Glare polarizált férfi napszemüveg PG6100C
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

A napszemüveg története – 7 + 1 érdekesség, amit tudnod kell

A napszemüveg viselése a kultúránk részévé vált. Ez a praktikus és divatos kiegészítő megvédi a szemet a környezet káros hatásaitól, ráadásul nagyon trendi megjelenést kölcsönöz a viselőjének.  De vajon gondolkodtál-e már azon, kik találták ki és milyen célból? Hogyan fejlődött és vált a divatos kiegészítők ikonikus darabjává? Íme 7+1 érdekesség a napszemüvegről, amire talán álmodban sem gondoltál.