Szemüveg 4 You

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Mi okozhatja a fényérzékenységet?

 

A fényérzékenységnek számos tünete lehet, beleértve a hunyorgást, a könnyezést, a szemfájást és a fejfájást. De vajon miért alakul ki? Nos, íme néhány tényező, ami fényérzékenyebbé teheti a szemet:

 

·       a szem elülső felületét befolyásoló állapotok, mint például a kötőhártya-gyulladás, a száraz szem vagy a szaruhártya-problémák

·       a szemet befolyásoló gyógyszerek is okozhatnak fényérzékenységet

·       az Uveitis – ami egy a szem belsejében fellépő gyulladás

·       örökletes retina betegségek, például retinitis pigmentosa

·       a születéskor bekövetkezett állapotok, például a szem albinizmusa vagy az aniridia

·       specifikus szembetegségek, mint a makula degeneráció (AMD), a glaukóma vagy a szürkehályog

 

 

Egy klasszikus napszemüveg segíthet a fényérzékenységen?

 

Egy általános napszemüveg nagyszerű lehetőségnek tűnhet a fényérzékenységben szenvedő emberek számára, és egyeseknél csodálatosan működnek. Egy napszemüveg ugyanis nagyszerű módja annak, hogy csökkentse a szemben lévő kellemetlen érzést erős fényviszonyok között azáltal, hogy korlátozza a szembe jutó fény mennyiségét.

 

Azonban, ha gyengébben látsz, akkor azt tapasztalhatod, hogy ez az opció nem működik tökéletesen. Ez azért van, mert bár egy szabványos napszemüveg képes lehet enyhíteni a fényérzékenységet, egyben korlátozza a szembe jutó fény mennyiségét is, megnehezítve ezzel a tisztánlátást. Sőt, még mindig hatással lehet rád a fényvisszaverődés. Szóval igen kényes az egyensúly a fény blokkolása, az fényérzékenység csökkentése és a tisztánlátás érdekében elegendő fény átengedése között.

 

Ebben az esetben érdemes fontolóra venni egy polarizált napszemüveg beszerzését. A polarizált lencsék elősegíthetik a vízszintes fény kiszűrését, és csökkenthetik a szem káprázását olyan felületekről, mint a víz, a beton, a hó, az autóutak vagy az üveg. Emellett hozzájárulhatnak a természetesebb színérzékeléshez és a kontraszt javításához.

 

Milyen színárnyalatú lencsék ideálisak a fényérzékenyek számára?

 

Míg a különféle színezett üvegek merész divatválasztásnak tűnhetnek, érdemes elmerülni a fizikában, hiszen vannak olyan színárnyalatok, amik eredményesebben működnek a napfény bizonyos hullámhosszainak elzárásában. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a például meleg rózsaszínes lencseárnyalat csökkentheti egyes emberek fényérzékenységét azáltal, hogy blokkol bizonyos fényhullámokat, amik fényérzékenységet és migrént okoznak.

 

Komolyabb fényérzékenység esetében érdemes optikushoz fordulni, aki felmérheti azokat a fényviszonyokat, amelyekre érzékenyebb lehetsz, és tanácsot adhat a napszemüveg lencse színének kiválasztásában. Előfordulhat az is, hogy különböző fényviszonyok között kell kísérletezned (beltérben vagy szabadban), hogy megtaláld, melyik árnyalat ideális a szemednek.

 

Számít-e a keret?

 

Nagyon nagy igen! Válassz olyan kereteket, ami teljesen átfogja a szemed. A keret vastagsága is szerepet játszhat a fényvédelemben. Minél szélesebb a keret halántékra eső része, annál nagyobb biztonságban lesz a szemed.

Az „átfogó” stílusú napszemüvegek a sportolók kedvencei is, hiszen minden irányból védik a szemet, ezért ugyanolyan jól működhetnek a fotofóbiában szenvedők esetében is.

 

Ne feledkezz meg az UV védelemről se!

 

Fontos megjegyezni, hogy a sötét vagy színezett lencsék önmagukban nem garantálják, hogy a szemed teljes mértékben védve legyen a károsodásoktól. Ellenőrizd, hogy a választott szemüvegen fel van-e tüntetve az UV400 vagy a CE (európai megfelelőség) jelölés.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől.