Szemüveg 4 You

Homályos látás: így derítsd ki az okát!

A tiszta és éles látás segít eligazodni a világban a közlekedési táblák észlelésétől kezdve egészen addig, hogy ne menj neki mindennek a lakásban, vagy hogy jól lásd a monitoron a betűket és nyugalomban végezhesd a munkádat. A homályos látás olyan, mintha egy szűrőt tennének a szemünk elé és emiatt nem vagyunk képesek a saját életünket irányítani. Írásunkban körbejártuk a homályos látás lehetséges okait, a kezeléseit és a megelőzési lehetőségeit.

A homályos látás okai

Az elmosódott látás hatással lehet a teljes látóhatárra, vagy csak a látás egyes részeire. Ez magában foglalhatja a perifériás látást, vagy azt, hogy a látóteredtől jobbra vagy balra hogyan látsz. Megeshet az is, hogy a homályos látást csak az egyik szemnél tapasztalod.

 

A homályos látásnak számos oka lehet. A leggyakrabban az alábbi tünetek vagy betegségek állnak a hátterében.

 

·       fénytörési hibák, például közellátás, távollátás vagy asztigmatizmus

·       a szaruhártya sérülése

·       korhoz kötött makula degeneráció

·       szürkehályog

·       szaruhártya elvékonyodása vagy hegesedése

·       fertőző szemideghártya-gyulladás

·       migrén

·       látóideg-gyulladás

·       retinopathia, például diabéteszes retinopathia

·       stroke

·       trauma vagy a szem sérülése

·       vércukorszint jelentős ingadozása

 

A homályos látás diagnosztizálása

Ha homályosan látsz, és a fenti tünetek bármelyikét is tapasztalod magadon, ne odázd el a dolgot. Azonnal kérj beutalót a szemészetre! Az orvosod a diagnosztizálás során először tisztázni fogja a homályos látás okait. Kérdéseket tehet fel, amikre jó, ha előre felkészülsz.

 

Például:

Mikor vetted észre először, hogy homályosan látsz?

Mik azok a helyzetek, amiknél (jobban) tapasztalod a homályos látást?

Van-e a családodban szembetegséggel küzdő személy?

 

A homályos látás vizsgálata

Az orvosod ezt követően fizikailag is meg fogja vizsgálni. A szemtáblás vizsgálat lesz vélhetően az első teszt, amin át kell esned. Itt egy bizonyos távolságból a jobb, majd a bal szemed takarásával el kell olvasni egy táblán lévő betű vagy számsort, amiknek a mérete felülről lefelé csökken.

 

Kezelőd természetesen más szemvizsgálatokat is elvégezhet.

 

Például:

·       oftalmoszkópia

·       fénytörési teszt

·       hasított lámpa vizsgálata

·       tonometria, amely az intraokuláris nyomást méri

 

Ha a fizikai vizsgálatok nem támasztják alá a tüneteket, akkor az orvosod vérvizsgálatot is kérhet. A vérvizsgálatokkal megállapítható, hogy vannak-e baktériumok a véredben. Egy úgynevezett WBC teszttel pedig megnézhetik a fehérvérsejtszámodat is, ami akár fertőzésre is utalhat.

 

A homályos látás kezelése

Amikor kiderül, hogy a homályos látás a vércukorszint csökkenésének az eredménye, a kezelések magukban foglalják a szigorú diétát is. Orvosod valószínűleg javasolni fogja, hogy ha hirtelen leesik a vércukorszinted, igyál egy kis pohár gyümölcslevet vagy vegyél be egy szőlőcukrot, amik gyorsan megemelik a vércukorszintet.

 

A homályos látás egyéb kezelési módjai a tüneteket okozó állapottól függenek. Kaphatsz szemcseppeket, javasolhatnak lézeres műtéteket vagy gyógyszereket az alapbetegségek kezelésére.

 

Hogyan lehet megakadályozni a homályos látást?

Noha nem mindig lehet megakadályozni a homályos látás kialakulásának egyes okait, a szem védelmével kapcsolatos lépések segíthetnek megelőzni az életmóddal kapcsolatos okokat.

 

Íme néhány tipp az egészséges látáshoz:

 

·       Ha kimész a napra, mindig viselj széles spektrumú védelmet nyújtó, UV400-as és polarizált napszemüveget.

·       Fogyassz a szem számára fontos tápanyagokban gazdag ételeket.

·       Az antioxidáns lutein megtalálható a sötét leveles zöldségekben, például spenótban és kelkáposztában.

·       A magas omega-3 zsírsav tartamú ételek közé tartozik a tonhal, a pisztráng és a lapos hal.

·       Egyél rendszeresen karotinban gazdag sárgarépát, édesburgonyát vagy májat, amit A-vitaminná tud alakítani a szervezetünk.

·       Ne dohányozz.

·       Rendszeresen végeztess átfogó szemvizsgálatot, különösen akkor, ha a családodban valakinek szembetegsége van.

·       A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében moss kezet kontaktlencsék felhelyezése vagy kivétele előtt.

·       Viselj védőszemüveget olyan tevékenységek során, amikor külső anyag kerülhet a szembe, például kertészkedés közben.

 

A reggeli homályos látás 10 oka

 

Sok embernél előfordul, hogy az egyik vagy mindkét szemével homályosabban lát felébredést követően. Ez azonban egy arcmosás és szemdörzsölés után gyorsan el is múlik. Mondhatni, hogy ez egy természetes dolog. De egyeseknél a reggeli rutin sem segít.

 

Ha már a korai órákban sem éles a látásod, ezekre érdemes gyanakodni.

 

1# Száraz könnyek

A könnynek fontos szerepe van a jó látásban. A könny síkosítja, táplálja egyben védi a szemet, még alvás közben is. Időnként azonban előfordul, hogy éjszaka kiszárad a könnyréteg a szem felszínén, emiatt reggel ébredéskor úgy tűnhet, mintha egy fátyol takarná el a látást. Ettől a fajta homályos látáson a szem vízzel történő megnedvesítése, és egy kis dörzsölés könnyen segíthet.

 

2# Szemallergia

Az allergia viszkető, duzzadt, vizes, valamint száraz szemeket okozhat, ami ébredés után homályos látást eredményez.

Ha reggel egyre súlyosbodó szemallergiát tapasztalsz, akkor a probléma a poratka vagy a háziállatszőr lehet. Az is megeshet, hogy az ágynemű mosására használt mosószerre vagy érzékeny. A rendszeres takarítás, a portalanítás, a hipoallergén mosószerek használata jelentős enyhülést okozhat ebben az eseten. Ha kisállatod van, lehetőség szerint ne engedd az ágyba, de még a hálószobába sem.

 

3# Az arcodon alszol

Az arccal lefelé alvás olyan állapotot okozhat, amelyet Floppy (lelógó) szemhéj szindrómának (FES) neveznek. Ilyenkor a felső szemhéj elveszíti a rugalmasságát. Ez könnyen kiválthatja a reggeli homályos látást, valamint könnyezést és szemégést is. A FES bárkivel megtörténhet, de többnyire túlsúlyos férfiaknál fordul elő. Az alvási szokások átalakításával megakadályozható a reggeli homályos látás.

 

4# Fuchs szaruhártya-distrofiája

Ez az állapot alvás közben a szaruhártya duzzadását okozza, ami reggelenként homályos látást eredményez. A látás azonban fokozatosan javul a nap folyamán. A Fuchs szaruhártya-disztrófiája gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, tünetei jellemzően 50 éves kor körül alakulnak ki. Ha erre gyanakszol, forduljon szemorvoshoz.

 

5# Bizonyos gyógyszerek szedése lefekvés előtt

Az antihisztaminok, altatószerek, megfázás elleni gyógyszerek és a magas vérnyomás elleni gyógyszerek csökkenthetik a könnytermelést alvás közben. Ha lefekvés előtt veszel be ezek közül, könnyen megeshet, hogy reggel homályos látást és száraz szemet tapasztalsz.

 

6# Alvás kontaktlencsével

A kontaktlencsében való alvás csökkentheti a szem oxigénellátását, emiatt reggelre kiszáradhat a szemed, ami szintén homályos látáshoz vezet. Elalvás előtt mindig vedd ki a kontaktlencsédet!

 

7# Alkoholfogyasztás lefekvés előtt

Reggelente átmenetileg homályos lehet a látásod, ha lefekvés előtt borozgattál vagy bármilyen más alkoholt fogyasztottál. Az alkohol kiszáradást okoz, ami a szemet sem kíméli. Másnaposan ne lepődj meg, ha ködösen látod a világot.

 

8# Vércukor problémák

A túl magas vagy a túl alacsony vércukorszint is lehet a reggeli homályos látás oka. Ebben az esetben azonban más tünetei lesznek, például szédülés és gyengeség. A magas vércukorszint a cukorbetegség korai figyelmeztető jele, ezért ebben az esetben mindenképp fordulj szakorvoshoz.

 

9# Olajmirigy problémák

Néha a szem körüli apró olajmirigyek (meibomi mirigyek) alvás közben túl kevés olajat és vizet termelnek. Ez szemirritációhoz vezethet és reggel homályos látást okozhat.

 

10# Légkondi alatt alszik

A forró nyári napokon megnyugtató és ellazító lehet légkondicionáló mellett átaludni az éjszakát. A kellemes éjszakai hőmérséklet azonban reggelre bosszúságot is okozhat, hiszen a hűvös levegő kiszárítja a bőrt és a szemet is. Igen, még akkor is, ha a szemhéjad csukva van, és minden bizonnyal így van. A sok légkondizás viszkető, irritált szemet és homályos látást okozhat reggelente.

 

Nem kell orvoshoz fordulnod, ha a homályos látás pislogás vagy szemdörzsölés után elmúlik, vagy ha egyértelmű oka van (lásd fentebb).

 

De nem szabad figyelmen kívül hagyni a megmagyarázhatatlan, tartósan homályos látást vagy más tünetekkel járó látási problémákat. Ilyen esetben kérj időpontot orvosodtól a diagnózis megállapítása érdekében.

 

FONTOS!

 

A reggeli homályos látás a szélütés jele is lehet, ami orvosi vészhelyzet. Ha agyvérzése van, egyéb tünetei is lehetnek, például:

 

·       szédülés

·       fejfájás

·       bizsergés vagy zsibbadás a test egyik vagy mindkét oldalán

·       elmosódott beszéd

 

Hasonlóképpen, egy fejsérülés vagy egy agyrázkódás is okozhat reggeli homályos látást. Az agyrázkódás egyéb tünetei a következők:

 

·       koordináció hiánya

·       fejfájás

·       hányinger

·       szédülés

·       fülcsengés

 

A homályos látás reggel nem igényel különösebb kezelést, kivéve persze, ha az egy egészségi állapot eredménye. Ebben az esetben a kezelés a kiváltó októl függően változó.

 

Vigyázzon a szemére, napközben viseljen éles és kontrasztos látást segítő polarizált napszemüveget.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Makula degeneráció: Milyen napszemüveg válassz a jobb látásért?

Talán azt gondolhatod, hogy a napszemüveg csak arra szolgál, hogy megvédje a szemet az ultraibolya vagy kék fény által okozott károktól, de valójában többféle célt szolgál. Többek között segítséget jelenthet a makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára is. Írásunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen napszemüveget válassz a jobb látásért, ha makula degeneráció szembetegséged van, illetve annak kialakulásának kockázatának csökkentése céljából.

TOP 10 étel a szem egészségéért

Az emberek gyakran úgy vélik, hogy a nem megfelelő látás az öregedés vagy a szem megerőltetésének elkerülhetetlen eredménye. Valójában az egészséges életmód jelentősen csökkentheti a szem egészségügyi problémáinak kockázatát.