Szemüveg 4 You

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

Az UV sugárzás veszélyeivel kapcsolatosan a legtöbb szülő tudatában van a védekezés fontosságával. Éberen figyelik, mikor kell a gyerek bőrét napvédővel bekenni, és a hosszú, de könnyű ruházat és a sapka is része az úti felszereléseknek.

De, ami a leggyakrabban kimarad a mentőcsomagból, az egy jó napszemüveg, amivel megelőzhető lenne számos későbbi látásprobléma is.

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Az ember szeme egészen 18 éves koráig fejlődik, ezért a gyerekek szemei jóval érzékenyebben az UV sugarak negatív hatásaira.

Ezek a sugárzások a szem felületét és mélyét is károsíthatják, és fokozzák az olyan szembetegségek kialakulását, mint a makula degeneráció, a szürkehályog vagy más felsízni megbetegedések.

Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megvédjük a gyerekek szemeit, akik jóval több időt töltenek a szabad levegőn, mint az átlagos felnőttek. Sajnos a felhős és borongós időjárás sem jelent biztonságot, hiszen az UV sugarak a felhőkön is áthatolnak, és akkor is rombolnak, amikor egy napsugár sincs a horizonton.

A gyerekeknek ugyan olyan lencse minőségű napszemüvegek javasoltak, mint a felnőtteknek, ami az UV400-as védelem.

Az, hogy mikortól adjuk a gyerekekre a napszemüveget nehéz kérdés, hiszen egészen kicsi korban fizikailag nehéz kivitelezni. De ahogy nőnek, úgy képessé vállnak megérteni a napszemüveg viselésének fontosságát.

Gyerektől függően változó az a kor, amikor először próbálkozhatunk vele, de már másfél és hároméves kor között érdemes megvásárolni az első darabot.

Hogyan vegyük rá a gyerekeket a napszemüveg viselésére?

#1 Ez egyik legfontosabb dolog, hogy a család példát mutasson.

Ez a nevelés minden területére igaz, miért lenne másképp az öltözködési szokásokkal?! Ha a nyári hőségben a szülők kalapot húznak a fejükbe, és napszemüveget viselnek, nagy eséllyel a gyerekek is utánozni akarják őket.

#2 A gyerekek is emberek, csak kicsik.

Van véleményük, stílusuk, ezért hagyjuk, hogy a napszemüveg választásába nekik is legyen beleszólásuk. Ha részt vehetnek benne, sokkal inkább érzik majd magukénak a kihívást, és nagyobb eséllyel fogják viselni az általuk kedvelt színű és formájú napszemüveget.

#3 Kényelem mindenek felett!

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerekek ne dobják a napszemüveget az első kósza bokor mögé a játszótéren, akkor bizony kényelmes darabokat érdemes beszerezni. Akár többet is, mert hát lássuk be, egy gyerek napszemüvege nagyobb kockázatnak van kitéve, mint egy felnőtté. Kifejezettem kényelmes és hasznos az olyan gyerek napszemüveg, aminek rugalmas a kerete, esetleg teljesen rásimul a fejre, vagy gumírozott pánttal van ellátva. Így a legnagyobb játék közepette sem esik le a fejükről, nem zavarja őket.

#4 A gyerekek imádják a szerepjátékokat, amiket remekül be lehet építeni egy új szokás kialakításához.

Ha a gyerek például imádja Bruno Marsot, vegyünk pár kalapot és napszemüveget, és csak így menjünk ki a napra. Lehet, hogy páran megnéznek majd az utcán, de mit számít, ha a gyerek biztonsága a tét?!

A szoktatás időszakában bátorítsuk a kicsiket arra, hogy legyen a napszemüvegüknek is egy kijelölt helye, ahová leteheti, és ahol mindig megtalálja. Ha a napszemüvegnek meg van a helye, nagy eséllyel nem is tűnik el.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.

A napszemüveg története – 7 + 1 érdekesség, amit tudnod kell

A napszemüveg viselése a kultúránk részévé vált. Ez a praktikus és divatos kiegészítő megvédi a szemet a környezet káros hatásaitól, ráadásul nagyon trendi megjelenést kölcsönöz a viselőjének.  De vajon gondolkodtál-e már azon, kik találták ki és milyen célból? Hogyan fejlődött és vált a divatos kiegészítők ikonikus darabjává? Íme 7+1 érdekesség a napszemüvegről, amire talán álmodban sem gondoltál.