Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között
Szemüveg 4 You

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

 

Hogyan blokkolják a napszemüvegek az UV sugarakat?

 

Gondoltad volna, hogy a napszemüvegek lencséinek a színének és sötétségének semmi köze sincs az UV sugárzás blokkolásában? A lencséket valójában egy átlátszó bevonattal vonják be, hogy megakadályozzák a káros sugárzás okozta szemproblémák kialakulását.

Ezt a réteget szerves színezékkel és fém-oxid pigmentekkel készítik, amik elnyelik, illetve visszatükrözik a káros fényt. Ezért lehetséges az, hogy egy teljesen áttetsző lencse is rendelkezhet a hatályos UV400-as védelemmel.

 

Hogy miért fontos mindez?

 

Az UVA sugarak károsítják a szemlencsét és a szemgolyó hátsó felén található érzékeny retinát. Ha ezt nem szűrné egy napszemüveg, az könnyen vezethetne egy szembetegséghez, amit macula degenerációnak neveznek és a legrosszabb esetben vakságot is okozhatna.

Az UVB sugarak a szemlencse külső részét támadják meg, ami fájdalmat és homályos látást okoz.

Mivel az UV-sugárzás károsíthatja a szemhéjat, a szaruhártyát, a szemlencsét és a szem más részeit, elengedhetetlen, hogy olyan napszemüveget válassz, ami blokkolja az ultraibolya sugarakat.

Ha egy napszemüveg címkéjén azt látod, hogy UV400-as védelemmel ellátott, bátran megvásárolhatod, mert akkor védelmet nyújt a rövid hullámhosszú sugárzásokkal szemben.

 

Hogyan működnek a polarizált lencsék?

 

Amikor a fény visszaverődik egy olyan felületről, mint például a víz, a hó vagy az üveg, a fényhullámok „polarizálódnak”. Ez azt jelenti, hogy hajlamosak durva tükröződést keltve vízszintesen tovább haladni, ami szemfáradást okoz. A polarizált lencsék csökkentik a vakító fény erejét anélkül, hogy homályossá tennék a látómezőt.

 

Így készül a polarizált lencse

 

A polarizált lencsék vékony és átlátszó filmbevonatból készülnek. Ezt a réteget melegítik és nyújtják, aminek következtében az ezt alkotó hosszú molekulák egymáshoz igazodnak. A filmréteget ezután jódoldatba mártják, így hosszú, párhuzamos és sötétített vonalak jönnek létre, amelyek a szabad szemmel láthatatlanok. Ezután a filmet a kívánt színre festik. A polarizáló fóliát általában a lencse anyagának két darabja közé helyezik.

 

Kiknek javasolt a polarizált napszemüveg?

 

A polarizált napszemüveg akkor véd a leginkább, ha a nap nincs közvetlenül a fejed fölött sem a láthatáron. A polarizált napszemüvegek nagyszerű és biztonságos viseletek az életmentőknek, a csónakázóknak és a vízi síelőknek. Alapvetően bárkinek javasoljuk a hordását, akiket vakító fényt keltő vízszintes felületek vesznek körül, mint például az autóutak. Az autóvezetőknek, a sportoló embereknek és a horgászoknak is előnyösek a polarizált lencsék.

 

Ne feledd azonban, hogy számos elektronikus képernyőt, mint például az ATM-eket, polarizáló film borítja. Ha ezeket a felületeket polarizált napszemüvegen keresztül nézed, nehéz lesz őket elolvasni.

 

https://szemuveg4you.hu/Polaroid-napszemuvegek