Szemüveg 4 You

Makula degeneráció: Milyen napszemüveg válassz a jobb látásért?

Talán azt gondolhatod, hogy a napszemüveg csak arra szolgál, hogy megvédje a szemet az ultraibolya vagy kék fény által okozott károktól, de valójában többféle célt szolgál. Többek között segítséget jelenthet a makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára is.

Írásunkban segítséget szeretnénk nyújtani abban, hogy milyen napszemüveget válassz a jobb látásért, ha makula degeneráció szembetegséged van, illetve annak kialakulásának kockázatának csökkentése céljából.

UV védelem a szemvédelem kulcsfontosságú tényezője

Természetesen az első és legfontosabb tényező, hogy a napszemüveg lencséje 100% -os védelmet nyújtson az UV-A és UV-B fénytől. Az ultraibolya fény hatására károsodhatnak a szemhéjak, a szaruhártya, a lencse és a retina részei. Ha a napszemüveg címkéjén nincs feltüntetve a „100 % UV védelem” vagy „UV400” feliratok, ne vásárold meg.

TIPP: A szemre és a halántékra szorosan illeszkedő napszemüvegek megakadályozzák, hogy a fény oldalról vagy felülről érje a szemet.

 

Makula degeneráció esetében kerüld a fekete lencsét

Az emberek a sötétebb napszemüveg lencsét gyakran párosítják a jobb védelemmel. A sötétebb lencse viszont nem azt jelenti, hogy jobb. Gyakorlatilag gyengébb láthatóságot eredményez, különösen azok számára, akik makula degenerációval küzdenek. Minél sötétebb a lencse, annál kevésbé lát tisztán valaki, akinek makula degenerációja van. A csökkent fény, a sötétebb láthatóság megnehezíti a tájékozódást és az apró részletek megkülönböztetését.

 

A polarizált lencse az egyik legjobb védelem makula degeneráció ellen

A tükröződés, illetve a fényvisszaverődés iránti érzékenység a makula degeneráció egyik jellemző tünete. A fényvisszaverődés még akkor is veszélyes, ha az ember árnyékban ül, és a nap visszatükröződik a vízről, a homokról vagy az autóutak burkolatáról stb. A polarizált lencse megakadályozza, hogy a fényvisszaverődéstől hunyorogjunk, ami igencsak megnehezíti a jó látást.

A kisebb tükröződés tehát jobb láthatóságot biztosít, ráadásul csökkenti a szem fáradtságát is.

 

Tiszta látás, kevesebb panasz

A makula degeneráció az ember éles és aprólékos látását is befolyásolja, ezért fontos, hogy jó minőségű lencséjű napszemüveget válassz. A lencse anyaga ugyan is nagymértékben meghatározhatja a tiszta látást. Vásárlás előtt ellenőrizd le, hogy nincsenek-e torzulások a lencsén, és hogy maguk nem adnak elmosódott képet.

 

A megfelelő színű lencse segíti a kontrasztosabb látást

A makula degeneráció szembetegségben szenvedők számára komoly kihívást jelent a kontrasztok megkülönböztetése. Néhány színes napszemüveg lencse azonban fokozott és jobb kontrasztot nyújt.

A kontrasztnövelés és a jobb mélységérzékelés érdekében javasolt olyan napszemüvegeket beszerezni, amelyek lencséje narancssárga vagy sárga.

 

Makula degeneráció esetében kerüld a kék lencséjű napszemüvegeket, mert azok növelik a színtorzulást. Ha például vezetsz, egy kék lencséjű szemüvegben különösen nehéz lehet megkülönböztetni a jelzőlámpa színeit.

 

Ahhoz, hogy megbizonyosodj arról, hogy az új napszemüveged optikai tisztaságot, csökkentett tükröződést és fokozott kontrasztot nyújt-e, kint is ki kell próbálni. A beltéri világítás ugyan is nagymértékben különbözik, és nem hasonlítható össze a kinti ragyogó napsütéssel.

 

A szemuveg4you.hu webáruházunkban garantáltan megtalálod a tökéletes napszemüveged akkor is, ha makula degenerációval küzdesz. Nálunk a kiválasztott modellt 14 napon belül ki is cserélheted.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van!

Bárki, akinek fényérzékenysége (vagy fotofóbiája) van, tudja, hogy ez a szembetegség milyen kellemetlenséget okozhat a mindennapi életében, sőt korlátozhatja a szabadtéren töltött idő felhőtlen élvezését. Szerencsére számos napszemüveg lencse változat közül lehet válogatni, amik segítik a szem jobb árnyékolását és csökkentik a kellemetlen érzést erős fényviszonyok között. Az alábbiakban összefoglaltuk, hogyan válassz napszemüveget, ha fényérzékenységed van.

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.