Szemüveg 4 You

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

Sok járművezető nincs tisztában azzal, hogy a napszemüvegek egyes típusai nem alkalmasak vezetéshez. Néhány napszemüveg nem engedi, hogy elegendő fény jusson a szembe, és ez rontja a láthatóságot, míg más modellek lencséi olyan színűek lehetnek, amelyek negatívan befolyásolják az éleslátást.

Hogy csökkentsd a közúti balesetek kockázatának esélyét, cikkünkben bemutatjuk, milyen az ideális napszemüveg kerete, lencséje, stílusa, színe vagy akár a bevonata. Ha hasznosnak találod a tippjeinket, oszd meg ismerőseiddel is. A jó napszemüveg életeket menthet!

A keret stílusa

Vezetés közben fontos, hogy a perifériás látásod tiszta és napfénytől védett legyen. A napjainkban trendi extrém módon túlméretezett, vastag keretes napszemüvegek például akadályozzák a perifériás látást megnehezítve ezzel az út veszélyeinek észlelését és ezzel növelve a balesetek kockázatát.

A nagy lencsékkel és vékony szárakkal ellátott keretek, mint például az aviátorok viszont tökéletesek a perifériás látás megőrzéséhez, miközben védelmet nyújtanak a nap ellen is.

Fontos, hogy megfelelő keretű napszemüveget válassz vezetéshez, nemcsak a te biztonságod érdekében, hanem azért is, mert baleset esetén büntetést kaphatsz, ha a helyszínelők úgy vélik, hogy a napszemüveged hozzájárult az ütközéshez.

A lencse színe

A különböző színű lencsék befolyásolják, hogy a látható fény mennyire képes elérni a szemet, hogyan látunk bizonyos színeket, és ennek eredményeként mekkora a tapasztalt vizuális kontraszt mértéke.

Mindezek fényében a rosszul megválasztott színű lencsék negatívan befolyásolhatják azt, hogy például jól látod-e a jelzőtáblákat és a lámpákat, vagy felismered-e a lehetséges veszélyeket.

A tudományos kutatások szerint a rózsaszínű, a kék és a zöld lencséket általában nem szabad viselni vezetés közben, mivel azok megnehezítik a vörös lámpák megkülönböztetését.

Általánosságban elmondható, hogy vezetéséhez a legjobb választások a szürke és a barna polarizált lencsék, mivel színsemlegesek, azaz nem változtatják meg a színek árnyalatát viseléskor. Ugyanakkor számos kifejezetten a járművezetőknek tervezett napszemüveg sárga és borostyánszínű lencsékkel készülnek, amelyek elősegíthetik az élesebb kontraszt és a képfelbontás fokozását.

A színárnyalat

Bármelyik (biztonságos) színes lencsét is választod, a festéksűrűség egy másik fontos szempont. A színsűrűséget 0 (tiszta) és 4 (nagyon sötét) közötti skálán osztályozzák, és ez a legfontosabb tényező annak meghatározásához, hogy mennyi fény képes a szembe hatolni. Például két hasonló szürke lencséjű napszemüveg nem egyformán blokkolja ugyanazt a fényerősséget, ha eltérő a lencsék színsűrűsége.

0-ás: nappali és éjszakai vezetésre is alkalmas

1-es: alacsony nappali fény mellett használható

2-es: közepes nappali fényviszonyok mellett ajánlott

3-as: erős nappali fény mellett javasolt a használata

4-es: kivételesen vakító fényviszonyok mellett jó választás

A lencsék fényérzékenysége

Sokan szeretnek fényérzékeny vagy más néven fotokróm lencséjű napszemüvegeket viselni, ám ezeket nem ajánlatos vezetés közben használni. Az autók szélvédői ugyanis az UV sugárzás 40%-át eleve blokkolják, ez pedig késlelteti a lencsék színváltozásának sebességét. Ennek következménye, hogy nem megfelelő árnyalatokat észlelhetünk egy ilyen napszemüvegben.

Színátmenetes lencsék

A napközbeni vezetéshez talán az egyik legelőnyösebb lencse a színátmenetes, aminek a felső része sötétebb, mint az alsó.

Ez azt jelenti, hogy tisztán láthatod benne a műszerfalat, miközben szemed védett a naptól. A fokozatos színárnyalat akkor a leghatékonyabb, ha a nap magasan az égen jár. Kevésbé előnyös, ha a nap alacsonyan van a horizonton.

Polarizált lencsék

Nem kérdéses, hogy a polarizált lencsék a legjobb választások a járművezetők számára, mivel drasztikusan csökkentik a fényszórók tükröződését és az út felületéről visszaverődő fényt. Ez sokkal kényelmesebb vezetési élményt ad, hiszen minimalizálja a hunyorgást és a szem fáradtságát. A polarizált lencsék viselése ködös körülmények között is hasznos, mert javítják a kontrasztot és élesítik a részleteket.

Védd a szemed autóvezetés közben is, használj olyan napszemüvegeket, amik a látásviszonyokhoz igazodnak! Webáruházunkban eredeti polarizált napszemüvegek százai közül válogathatsz jóval a bolti árak alatt.

Neked ajánljuk

Polaroid férfi polarizált napszemüveg PLD2054/S-003-M9
Polaroid férfi polarizált napszemüveg PLD2054/S-003-M9
Tommy Hilfiger napszemüveg TH 1550/S-807-IR
Tommy Hilfiger napszemüveg TH 1550/S-807-IR
Polar Glare polarizált férfi napszemüveg PG5381A
Polar Glare polarizált férfi napszemüveg PG5381A

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.

A napszemüveg története – 7 + 1 érdekesség, amit tudnod kell

A napszemüveg viselése a kultúránk részévé vált. Ez a praktikus és divatos kiegészítő megvédi a szemet a környezet káros hatásaitól, ráadásul nagyon trendi megjelenést kölcsönöz a viselőjének.  De vajon gondolkodtál-e már azon, kik találták ki és milyen célból? Hogyan fejlődött és vált a divatos kiegészítők ikonikus darabjává? Íme 7+1 érdekesség a napszemüvegről, amire talán álmodban sem gondoltál.