Szemüveg 4 You

Önkifejezés napszemüveggel

A nyári napokon nélkülözhetetlen napszemüveg szemünk megóvásának fő eleméből önkifejezésünk egyik eszközévé is válhat. Következzen pár tipp, hogy gördülékenyebben menjen a vásárlás.

Másfél hónapja tombol a nyár hivatalosan is, bár szerintem már áprilisban sem a klasszikus tavaszi időjárás köszöntött minket.

A téli nagykabátos, bakancsos időszak után igazán jólesnek a melengető napsugarak, amik hatására emelkedik a hőmérséklet és egyenesen arányosan csökken a magunkra aggatott ruhák száma is.

Lekerülnek a kötött pulcsik és a vastagabb zoknik, a hosszú nadrágokat leváltja a forrónadrág és előkerülnek a leporolt szandálok. Ami viszont még ennél is fontosabb, hogy végre előkerülhet a napos időszak legfontosabb kiegészítője: a napszemüveg.

Tudom, nagyon sokan (köztük én is) télen is hordanak napszemüveget, hiszen nemcsak a nyári, de a téli napsugarak is ártalmasak lehetnek, viszont ilyenkor kapja ez a kis védőfelszerelés a legnagyobb hangsúlyt.

Az utcán, egy teraszos helyen elköltött ebéd vagy baráti kávézás közben ugyanúgy öltöztethet minket napszemüvegünk, mint egy fesztiválon, ahol persze annál jobb, minél jobban kifejezi személyiségünket, és még az sem baj, ha feltűnő.

Amint nagyobb hangsúlyt kapnak az üzletekben és az óriásplakátokon, máris megfogalmazódik bennünk a nagy kérdés:

Milyen napszemüveget viseljek idén nyáron?

A kérdés megválaszolásához azonban újabb kérdések szükségesek: Hová fogom hordani? Utcára? vagy kifejezetten a fesztiválszezonra keresünk egy darabot? Mi áll jól nekem? Melyik stílus áll hozzám a legközelebb? Színeset keressek, vagy inkább maradjak a feketénél?

A döntéshez szükséges két alapvető kérdés megválaszolásában persze egy kicsit mi is tudunk segíteni.

Mi áll jól nekem?

A válasz sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk! Rengeteg képet találhatunk már az internetes portálokon, amely jól szemlélteti, hogy arcformánknak megfelelően melyik az a szemüvegkeret, amely jól áll nekünk, így ezt a kérdést egy tükör használatával könnyedén meg is válaszolhatjuk!

Segítségül itt van egy kép, amely megmutatja, hogy milyen formájú kereteken gondolkodjunk arcformánknak megfelelően:

Színes legyen vagy inkább fekete?

Az örök kérdés, ami mindig óriási dilemma. A választ itt saját egyéniségünk adja meg.

Ha bevállalós vagy akkor nyugodtan válassz színes keretet, ha viszont konzervatívabb az öltözködésed is, akkor maradj az alapszíneknél, amelyek kevésbé feltűnőek. Érdemes olyan napszemüveget választani, ami beleillik a nyári ruhatárunkba.

Próbálkozz egy olyan szemüvegszínnel, aminek az árnyalata tökéletesen kiegészíti majd a megjelenésedet.

A bőröd és a hajad színe ugyanúgy segíthet eldönteni, hogy milyen színek között válogass. Ezek alapján döntheted el, hogy a hideg vagy a meleg színek közül csemegézhetsz-e.

A hideg színek azoknak állnak igazán jól, akiknek bőrük világos, hajuk hamvas szőke, fekete vagy éppen világosbarna.

A meleg színek pedig a bőrtónusukat tekintve barnább vagy épp sárgásabb, hajuk tekintetében pedig a mézszőke, vörös, gesztenyebarna, arany fényű vagy épp rezes árnyalatok képviselőinek lehet tökéletes választás.

+1 Tipp

Persze keresgélhetünk csak a leírásoknak megfelelően, akkor sem biztos, hogy sikerrel járunk. Az igazi tanács, amit mindenki könnyedén megfogadhat, hogy kerekedjünk fel egy barátunk társaságában és nézelődjünk optikákban vagy butikokban vagy böngésszünk a weben.

Próbáljunk fel minél több stílusú szemüveget, kísérletezzünk a színekkel és közben kérjük ki a velünk tartó barát véleményét is.

Könnyen lehet, hogy beleszeretünk egy olyan napszemüvegbe, ami eleinte nem is tetszett, vagy végül rájövünk, hogy hiába akarjuk elhagyni az eddig jól bevált formát és színt, mégis az az, ami stílusunkhoz a legközelebb áll.

Jó keresgélést kívánunk! 🙂

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.