tulmeretezett
Szemüveg 4 You

Túlméretezett napszemüvegek: mennyire nagy a nagy?

Az oversized vagy más néven túlméretezett napszemüvegek diadalmenete évtizedek óta töretlen. A hatalmas keretek akkor lettek népszerűek, amikor Audrey Hepburn a „Tiffany reggelije” című filmben egy óriási macska szemüvegben tűnt fel. A 60-as években Jackie Kennedy is a merészen nagy napszemüvegekért rajongott. A túlméretezett napszemüvegek évtizedekkel később és napjainkban is a trendiség jelképei.

A nagy keretes napszemüvegeket sokan praktikusságuk miatt is kedvelik. Vannak, akik a kerekded arcukról vagy méretesebb orrukról szeretnék elvonni a figyelmet, mások a káros UV sugárzástól szeretnék jobban védeni szemüket és a bőrüket.

Akár mi is legyen az indok, lássuk be, nincs egyszerűbb módja annak, hogy kihozzuk magunkból a titokzatos csábítót, mintha egy túlméretezett napszemüvegben vesszük nyakunkba a várost.

tulmeretezett

A kérdés azonban továbbra is a levegőben lóg: mennyire nagy a nagy?

A jól megválasztott oversized napszemüveg hűvös eleganciát és ízléses merészséget tükröz. De ha túlzásba esel, sokkal inkább egy óriás szemű bogárnak fogsz tűnni, mint lélegzetelállítónak.

A nagy keretes napszemüvegek viselése kockázatos és kínos is lehet, ha nem tudod, hol húzd meg a határt. Aggodalomra azonban semmi okod! Írásunkból megtudhatod, hogyan legyél ellenállhatatlanul vonzó és elegáns a méretes napszemüvegekben is.

Mennyire ismered a saját arcod?

A divatos megjelenés az egyensúlyban rejlik. A megfelelő napszemüveg árnylatok és formák kiemelik az arc előnyös vonásait és elrejtik a kevésbé vonzókat a keret méretétől függetlenül.

Amíg egy szögletes arcon előnyösebben mutatnak a lekerekített vonalak, addig egy kereken a szögletes formák érvényesülnek jobban. Mielőtt tehát belevetnéd magad a napszemüveg vásárlásba, ismerd meg az arcformád, és olyan modellek között keresgélj, amik a legjobb formádat hozzák ki belőled!

Túlméretezett napszemüvegek szögletes archoz

Erős áll, határozott állkapocs, széles homlok, szögletes arcvonal. Ha ilyen vonásokat fedezel fel magadban, akkor neked szögletes arcformád van. A szögletes arcot az íves, kerekített napszemüvegek hozzák egyensúlyba.
Jól mutathatnak rajtad az aviator stílusú napszemüvegek, a kerek Retro modellek és az ívelt kialakítású macskaszem kialakítású darabok.

Szögletes arcformádhoz remekül passzolhat ez a Polare Glare aviator kialakítású napszemüveg.

Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A

Túlméretezett napszemüvegek kerek archoz

A kerek formájú arcon drámai hatást kölcsönözhet egy ízlésesen megválasztott túlméretezett napszemüveg. De őszinték leszünk, a kerek arc határozottan a veszélyzónába tartozik, amikor az XL-es méretekről van szó. Ha túlzásba viszed a méretet, pont azokat a kellemes tulajdonságokat nyomod el, amiket ki szeretnél emelni.

A legjobb hatás érdekében nagy ívben kerüld el a kerek lencséket és a mintás kereteket, mert ezek vizuálisan elnyomják a finom arcvonásaid. Ha kerek az arcod, akkor neked a szögletes formák teszik kontrasztossá a megjelenésed.
Napszemüveg vásárlásakor a téglalap alakú lencséket preferáld, de jó úton jársz akkor is, ha a vintage jellegű, szögletes modellek között keresgélsz.

Ez a Polaroid polrarizált UV400-as lencsével ellátott modell nagy eséllyel jól állna neked!

Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA
Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA

Túlméretezett napszemüvegek ovális archoz

Ha ovális az arcformád, akkor a legszerencsésebbek közé tartozol. A szimmetrikus és kiegyensúlyozott arcvonásodnak köszönhetően többféle kialakítású és formájú napszemüveg is jól áll neked. Azt is mondhatnánk, hogy a túlméretezett napszemüvegeket neked találták ki. A drámai, eltúlzott formát és méretek tökéletes szimmetriát kölcsönöznek az arcodnak. Arra figyelj, hogy olyan túlméretezett napszemüveget válassz, ami csak kissé nagyobb a homlokod szélességénél. Ideális lehet számodra a téglalap alakú kialakítás, a szögletes geometrikus napszemüvegek, a hatszögletű kerek modellek, vagy a modern aviator napszemüvegek.

Ebben a Polaroid hatszögletű kerekített lencséjű napszemüvegben igazán egyedinek érezheted magad! https://szemuveg4you.hu/2029292F758WJ/Polaroid-noi-polarizalt-napszemuveg

Túlméretezett napszemüvegek szív alakú archoz

Széles homlok, hosszú és szögletes áll, karakteres arccsont, ezek a szív alakú arc legjellemzőbb vonásai. Ha magadra ismersz, akkor számodra olyan túlméretezett napszemüvegek állnak jól, amik optikailag szélesítik az állkapocs vonalát és hangsúlyozzák a magas arccsontot. Ideális választás lehet minden olyan túlméretezett napszemüveg, ami erős és hangsúlyos homlokvonallal rendelkezik. Ezzel ellensúlyozhatod a széles homlokvonalat és arányossá teheted a keskeny állat.

A szív alakú arcon tökéletesen mutatnak a szögletesebb, vagy a négyzet kialakítású napszemüvegek és a macskaszem formájú modellek.

Ez a D’Angelo polarizált napszemüveg nagy eséllyel tökéletesen mutatna az arcvonásaiddal. (https://szemuveg4you.hu/A-Z6120A-P/D039Angelo-napszemuveg-A-Z6120A-P)

D'Angelo napszemüveg A-Z6120A_P
D’Angelo napszemüveg A-Z6120A_P

Neked ajánljuk

Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polar Glare polarizált női napszemüveg PG5395A
Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA
Polaroid női polarizált napszemüveg PLD 4078/S-086-LA
D'Angelo napszemüveg A-Z6120A_P
D'Angelo napszemüveg A-Z6120A_P

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.

A jó napszemüveg nemcsak trendi, de véd az UV sugárzástól is

A legnagyobb befektetésünk az egészségünk, ezért a legtöbben mindent megteszünk, hogy karban tartsuk magunkat. Sportolunk, odafigyelünk az étkezéseinkre, és lemondunk a káros szokásainkról.  Érdekes módon sokan megfeledkeznek a szemük védelméről, holott a felhőkön is áthatoló káros UV-A és UV-B sugárzástól sérülhet a retina, ami növeli az időskori vakság rizikóját. A sugárzás szürkehályogot okozhat, roncsolja a szemlencsét és rákos megbetegedéshez is vezethet. Ezért lényeges, hogy az olcsó de trendi napszemüvegek helyett jó minőségű, számszerű adatokkal (UV400) ellátott modelleket vásároljunk. Ha ez a felirat nem szerepel a napszemüvegen, semmi esetre se vedd meg! Írásunkban összefoglaltunk pár érdekességet, amit mindenképp tudnod kell az UV sugárzásról és védelemről. 

Hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön

Amennyiben újonnan szerzett trendi napszemüveged hosszú időn át hordani szeretnéd, fontos, hogy megvédd a mindennapos sérülésektől. Ha nem ügyelsz rá, gyorsan karcossá válhat, ami nemcsak esztétikailag ront az összhatáson, de a látást is akadályozhatja. Vigyázz a napszemüvegedre, és élvezd az optimális látásminőséget! Segítségképp összefoglaltuk, hogyan ápold a napszemüveged, hogy sokáig újnak tűnjön, és tisztán láss a használatával.