Szemüveg 4 You

Vörös szem: így kerüld el a vörös szem okozta kellemetlen tüneteket!

A vörös egy uralkodó és feltűnő szín, de nem jelent jót, ha a szemedről van szó. Valószínűleg a legtöbb ember már tapasztalta azt a kényelmetlen érzést, amit véres vagy vörös szem okoz. A szemünk bevörösödhet egy ártalmatlan szalonnasütés során, a nyári hőségben a strand klóros vizétől vagy a szembe kerülő egyéb idegen anyagoktól is. A vörös szem nem csak a vonzó megjelenésre van hatással, de fájdalmas is. Ha már megtapasztaltad ezt az érzést, tudod, hogy valami nagyon nincs rendben.

Az első dolog, amit általában megkérdeznek egy véreres szemű embertől az, hogy kivette-e előző este a kontaktlencséjét.

 

Ha még mindig olvasol, az két dolgot jelenthet. Egyfelől valóban szeretnéd tudni, hogyan kerüld el a vörös szem szindrómát, vagy éppen ezzel a problémával küzdesz, és vélhetően nem a kontaktlencséd miatt. Ne aggódj! Írásunkban megpróbálunk hasznos tanácsokkal ellátni, hogyan kerüld el a vörös szem kialakulását.

 

Mi a vörös szem?

A vörös szem olyan állapot, amikor a szemfehérje (a szaruhártya) kivörösödött vagy véreres. A vörös szem megjelenése igen változatos okokra vezethető vissza.

 

A vörös és véres szem környezeti okai:

levegőben szálló allergének (pollenek)

légszennyeződés

füst (tűzzel, cigarettafüst stb.)

száraz levegő (száraz időjárás, repülőgép fülkék, irodaházak stb.)

por

környezetszennyező anyagok (benzin füst, oldószerek stb.)

kémiai anyagok (klór az úszómedencékben stb.)

túlzott napfény

 

A vörös szemet okozó gyakori szembetegségek és egyéb okok:

száraz szem

szemallergia

kötőhártya-gyulladás

kontaktlencse kopása

digitális szemfeszültség (monitor, mobil stb.)

 

Súlyos szemállapotok, amelyek vörös szemet okozhatnak:

szemfertőzések

szem trauma vagy sérülés

szemműtétek (LASIK, kozmetikai szemműtétek stb.)

uveitis

akut glaukóma

a szaruhártya fekélye

 

Így kerüld el a véreres szem kialakulását, ha nincs szembetegséged!

 

Kerüld a füstöt! Amennyiben érzékeny a szemed, jobban jársz, ha távol tartod magad a füsttől. A füst szemviszketést okozhat a levegőbe kerülő méreganyagok miatt.

 

Rendszeresen moss kezet! Ha extra érzékeny a szemed, mindig győződj meg arról, hogy tiszták a kezeid, mielőtt a szemedhez érnél. A kezed sok baktériumot hordoz, amelyek irritációt okozhatnak a szemben, ha érintkeznek egymással.

 

Rendszeresen mosd a párnahuzatokat, a törölközőket és a ruhákat! A szemedhez közel eső tárgyak tisztán tartása segít csökkenteni a nem kívánt szembe kerülhető baktériumok számát.

 

Óvatosan a sminkeléssel!  Ha érzékeny szemed van, akkor a régóta használt, vagy lejárt szavatosságú smink is lehet a probléma gyökere. Vagy mellőzd a szemed sminkelését, vagy válts bio és/vagy hipoallergén márkára.

 

Viselj napszemüveget vagy védőszemüveget! A vörös és irritált szem egyik gyakori oka a por, ami óhatatlanul is a szembe kerül. Hogy ezt elkerüld, viselj mindig napszemüveget. A legideálisabb napszemüvegek kerete átfogó, azaz olyan, ami felülről és oldalról is védi a szemet.

Bizonyos tevékenységek során, mint például a fűnyírás, vagy a sok porral és törmelékkel járó munkás esetében (építkezés stb.), használj védőszemüveget.

 

Mivel a vörös szemnek nagyon sok oka van (köztük néhány súlyos és azonnali figyelmet igénylő betegség), azonnal fordulj szemorvoshoz, különösen akkor, ha a vörösség hirtelen jelentkezik, és kényelmetlenséggel vagy homályos látással párosul.

Neked ajánljuk

AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4195C
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
AbOriginal gyermek napszemüveg ABKK4140B
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF
Polaroid gyermek polarizált napszemüveg PLD8020S-2Q1-MF

7 ok, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget

Te miért viselsz napszemüveget? Egy 2012-es felmérés szerint az emberek közel 90% -a úgy véli, hogy a szemük védelme kulcsfontosságú az általános egészségük szempontjából. De a legtöbben csak azért hordanak napszemüveget, hogy csökkentsék a nap UV sugárzásának káros hatását és a fényvisszaverődést. De ennél jóval több oka van annak, hogy miért viseljünk gyakrabban napszemüveget, különösen akkor, ha a szabadban töltjük az időnk jelentős részét. Olvass tovább, és megtudod, miért ne felejtsd soha otthon a napszemüveged!

5 női napszemüveg trend, ami nagyot fog szólni 2021-ben

Amióta feloldották a korlátozásokat, egyre inkább magunkévá tesszük az „új év” energiáit, főleg, ha divatról van szó. Elérkezett végre az idő, hogy egy kicsit boncolgassuk az idei év trendjeit, különös tekintettel a napszemüvegekre.

Különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között

A napszemüvegek napjainkban már nem csak trendi, hanem „must have” kiegészítők is. Az UV védelem már alapkövetelmény minden minőségi napszemüvegnél, de ez nem minden esetben elég a szem és a látás tökéletes védelméhez. Cikkünkben megvizsgáljuk, mi a különbség az UV védelem és a polarizált napszemüvegek között. Reméljük, ezzel a kisokossal sikerül könnyebben eldöntened, hogy mikor milyen fajta napszemüveget érdemes hordanod.

Milyen napszemüveget válassz autóvezetéshez?

A vezetésre tervezett napszemüveg egy kötelező („must have”) kiegészítő minden autóvezető számára. Csökkenti a vényvisszaverődést, enyhíti a hunyorgást és a vele járó szemfáradtságot, valamint megvéd a nap káros UV sugárzásaival szemben is. Mindezek után elmondható, hogy egy minőségi polarizált napszemüveg biztonságosabbá teszi a vezetés élményét és még kényelmes is.

A polarizált napszemüveg nem opció, hanem nélkülözhetetlen kiegészítő

A polarizált napszemüvegeket először a pilóták számára fejlesztették ki, hogy a vakító fény ne kápráztassa el a szemüket megkönnyítve így számukra a navigálást. Majd az éles és tiszta látást nyújtó modellek kezdetekben a halászok és a hajósok körében váltak népszerűvé, akiknek olyan lencsékre volt szükségük, ami megvédi szemüket a vízről visszatükröződő káros fénytől. 

Kell-e a gyerekeknek napszemüveget viselniük és mikortól?

Nem kérdés, hogy a gyerekek szemét védeni kell a nap káros UV sugárzásával szemben. Főleg a tűző napon, nyáron. De vajon egy széles karimájú kalap megfelelő védelmet nyújt? Milyen szempontok szerint válasszunk gyermekeinknek napszemüveget, és főként hogyan bírjuk rá őket, hogy viseljék is? Íme a javaslataink.